Идеята да се скочи от Космоса с парашут не била на Феликс Баумгартнер, а на българина Иван Трифонов, гръмна многотиражният австрийски вестник “Курир”. Нашенецът тренирал за подвига много по-рано от Феликс, но нямал пари да го реализира.
“Радвам се на успеха на Феликс Баумгартен. Но това беше моят проект”, заявява пред "Курир" Иван Трифонов. “Нямах обаче финансовата сила на Red Bull, за да изпълня мечтата си. Сега трябваше да гледам как Феликс представя моя проект като свой”, допълни той.

Българинът тренирал за скок от ръба на Космоса години наред. Той възнамерявал да достигне височина от 50 километра - с 11 повече от Феликс, и оттам със скоростта на светлината да се скочи в бездната. Трифонов нарекъл проекта си “Мисия Уран”. Обсъждал го с руски космонавти още през далечната 1992 година. Той се нуждаел от едва 6.5 млн. евро, за да реализира плана си - сума, която е многократно по-ниска от 50-те млн. евро, изхарчени за скока на Феликс Баумгартнер.

“Три пъти се молих на Red Bull, последният път беше през 2002 година, но и трите пъти получих отказ”, разказва Трифонов. През 2005 година той влязъл в контакт с Феликс Баумгартнер. Срещнали се в Залцбург. Нашенецът носил със себе си всички необходими документи по проекта. “Феликс си преписа всичките ми изчисления и адреса ми. Условието беше да ме вземе като консултант”.

Двамата обаче не направили споразумението писмено. “Разчитах на честността му. Това обаче беше голяма грешка”, съжалява той. Скоро ще ти се обадя, казал Баумгартнер в края на разговора им. Но той не изпълнил обещанието си.

В края на годината му изпратил коледна картичка с въпроса кога ще реализират проекта. Австриецът обаче хладно му отвърнал, че няма нужда от него. По-късно Трифонов научил от медиите, че Феликс ще осъществи проекта. /БЛИЦ