Американското интернет-издание The National Interest публикува статия относно разработката на руския проект за безпилотна атомна подводница „Статус-6”. Според анализатора Лайл Голдщайн, такова оръжие е способно само с един апокалиптичен удар да унищожи значителна част от САЩ.
Според автора, „Статус-6” е способен не само да нанесе поражение на важни стратегически обекти, но и да унищожи бази на ВМС, авионосни ударни групи, наземни авиационни бази. Комплексът може да бъде снабден с термоядрени боеприпаси с особено висока мощност (до 100 мегатона).
 
Експертът по подводна война от аналитичния Център за стратегически и бюджетни оценки Брайън Кларк счита, че такова тежко торпедо ще бъде неуправляемо. Въпреки това Лайл Голдщайн е уверен, руският боен апарат е способен да преодолее всички равнища на ПРО на САЩ.
 
Според данни на американското разузнаване, което уж съобщило за изпитването на торпеда от подводницата Б-90 „Саров”на 27 ноември 2016 г., става дума за невероятно страшно оръжие. „Статус-6”, според експерти от NI, е способен да развие спринтьорска скорост до 100-185 км. благодарение на течнометалическия топлоносител. Такива показатели сочат, че апаратът може спокойно да се откъсне от всички известни противоторпеда.
 
Голдщайн също така отбелязва, че перспективният комплекс представлява развитие на съветски проект, от който се наложило да се откажат поради технически трудности, но след половин век „проблемът с реактора е решен” и сега конструкторите отново възобновили програмата. Във всеки случай такива средства за поражение като „Статус-6” (така нареченото „оръжие за сдържане със 100-процентна работна гаранция”) дават нов импулс за развитие на руския отбранително-промишлен комплекс.
 
Превод и редакция: БЛИЦ