Бивш британски военен планира да направи трето „турне“ в Сирия, за да се бори срещу терористите от „Ислямска държава“ на страната на бунтовниците. 58-годишният Стивън Кер е напуснал работата си в склад, за да се присъедини към кюрдските сили, съобщава британският „Експрес“.
Кер се опитва да събере 1000 лири, за да си плати пътуването и да си купи екипировка.
 
„Застрелял съм много хора. Колко съм убил – не знам“, казва британецът, който е баща на две деца.
 
„Видях ужасите, които „Ислямска държава“ върши спрямо кюрдските цивилни – особено жените и децата. Помислих си, че с военния си опит бих могъл да направя нещо“, добавя той.
 
Кер е бил в армията от 1978 до 1984 година. Твърди, че познава и други британци, биещи се на страната на кюрдите.
 
Той разказва на какво е бил свидетел в Сирия: „Те (терористите) теглят лотария кой да стане атентатор-самоубиец. Натъпкват камион с колкото могат повече експлозиви като заваряват част от оборудването в предната част на камиона. Когато се приближат – бум, това е краят“.
 
„Така че трябва да спрете автомобила преди той да стигне до вас с руски дашки и гранатомети. Чак след като той гръмне пристигат истинските бойци на „Ислямска държава“, добавя той.
 
Британецът разказва и за жените в кюрдската съпротива, които се бият наравно с мъжете: „Те са чудесни бойци. Някои от тези момичета, ако ги видя, че тичат срещу мен, ще се насе*а от страх. ИД ги мрази. За тях да бъдат убити от жена е твърде неприемливо“.
 
Последния път, когато е бил на бойното поле, Кер е бил уцелен от шрапнели в главата, окото и крака. Лекувал се в болницата в Кобани, а след това се върнал във Великобритания за пълно възстановяване.
 
„Едва 103 бойци на ИД атакуваха 3200 иракски войници и те избягаха. Иракчаните си свалиха униформите, оставиха си оборудването, колите, амунициите... Всичко отиде в ИД“, сподели той спомените си от битката.

Превод и редакция: БЛИЦ