Има няколко неща, които сме сигурни, че не знаете за Унгария. Вижте какво подбра британският вестник Telegraph, за да отбележи унгарския национален празник, който е посветен на въстанието от 1956 г.:

1. Изненадващо, страната е подходящо място за почивка на плажа

Да, Унгария не може да се похвали с излаз на море. Въпреки това, простиращо се на почти 600 кв. км, езерото Балатон е най-голямото езеро в Централна Европа - толкова голямо, че често е наричано Унгарско море.

Хората, които търсят слънце и плаж, се стичат към бреговете му от десетилетия насам. Смята се, че минералните води на най-голямото термално езеро на Стария континент – Хевиз, имат лечебни свойства. 

2. Можете да се възползвате максимално от лечебните води на закрито

Благодарение на изобилието от природни горещи извори, Унгария може да се похвали с около 450 обществени спа центрове и бани.

Културата на къпане в страната съществува от Римско време. Това е най-добрият лек за махмурлук, смятат местните.

3. Унгарците са много изобретателни

Забележителните изобретения на местните учени включват Кубчето на Рубик, дело на скулптора и професор Ерно Рубик, създадено през 1974 г., крушката с нажежаема жичка, която е изобретена от физика Имре Броуди през 1937 г., както и химикалката, патентована през 1938 г. от журналиста Ласло Биро.

4. Имат много нобелови награди

Унгария е произвела 13 носители на Нобелова награда до момента - повече на глава от населението, отколкото във  Финландия, Испания, Канада и Австралия - за всяка категория, освен за мир.

5. Има статуя, която ще те направи велик писател

Докосването на писалката на статуята на Анонимус в Будапещенския градски парк ще ви благослови с големи способности за писане, гласи местна легенда.

Може да не ви се струва, но излъсканата повърхност на писалката показва, че мнозина още вярват.

6. Унгария е дом на първия официален винен район в света

Крал Кароли създава официално унгарския винарски район Токай, където вино се произвежда от 5 век насам.

7. Кралят на илюзията е роден в Унгария

Ерих Вайс, по-известен като Хари Худини, е роден в Будапеща през 1874 г. Той е един от най-великите илюзионисти на всички времена, като започва да прави фокуси, когато е само на 10 години.

8. Националната напитка на унгарците Палинка се счита за лек за всички болести

Унгарските nagymamák (баби) се кълнат в нея. Имате главоболие? Палинка. Менструални болки? Палинка. Нервни сте? Палинка.

Както се казва, "палинка в малки количества е терапия, а в големи количества лекарство".

9. Смята се за грубо да се прави „Наздраве“ с бира

Легендата разказва, че когато Унгарската революция от 1848 г. свършва, 13 унгарски генерали са екзекутирани, а австрийците след всяка екзекуция си правят „Наздраве“ с бира.

В резултат на това унгарците се заклеват да не си правят наздраве с бира в продължение на 150 години. Но след като този период минава, суеверието остава в сила. Контактът с очите е задължителен, когато правите Egeszsegedre (Наздраве) с друг алкохол.

10. Водната топка е национален спорт

Най-известната игра на водна топка в историята е кървавият плейоф между Унгария и СССР на олимпиадата в Мелбърн през 1956 г., в която Унгария печели с 4 на 0, преди мачът да бъде прекратен, за да се избегнат размирици.

Олимпиадата през 2000 г. (проведена в Сидни) въвежда и женска надпревара в този спорт.

11. Най-големият шахматен шампион в света е унгарец

Джудит Полгар придобива титлата гросмайстор на 15-годишна възраст през 1991 г., което е рекорд.

Шахът се играе навсякъде в Унгария - включително на плаващи дъски в нейните термични бани.

12. Номерът 96 е много важен

Арпад, като първи крал на маджарите (унгарския народ), бележи началото на унгарската държава през 896 г. Метрото в Будапеща е построено в чест на годишнината на страната през 1896 г.

По закон сградите в Будапеща не трябва да надвишават 96 фута (23 метра), а унгарският национален химн трябва да се пее за 96 секунди - ако това се прави в правилното темпо.

13. Червен, червен пипер

Днес повече от 1000 тона подправки се произвеждат годишно в Унгария. Има два музея на червения пипер - Szeged и Molnar, които дават представа за тази индустрия.

14. Будапеща има най-старото метро в континентална Европа

Започвайки работа през 1896 г., това е и втората най-стара електрическа подземна железопътна линия в света, предшествана само от Лондонското метро.

15. Естествен подземен лабиринт

Най-голямата геотермална пещера в света може да бъде намерена под столицата на страната и е съставена от около 200 подземни камери.

16. Будапеща има втората по големина синагога в света

Дохани е най-голямата в Европа и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

17. Холивуд нямаше да бъде Холивуд без унгарците

Основателят на Paramount Pictures Адолф Зукор, Вилмос Фрийд (по-известен като Уилям Фокс) и директорът на Казабланка Майкъл Къртис (бивш Мано Каминер) идват от Унгария.

18. Нито пък Дракула

За героя от литературата и легендите граф Дракула се смята, че е базиран на злодея Влад, живял през 15 век, който тероризира Влахия (бивша част от Унгария), докато не е затворен от крал Матиас.

19. Най-популярната атракция в Будапеща е Музеят на пинбала

Открит през 2015 г., Музеят на пинбала в Будапеща разполага с над 130 класически машини и има по-високи оценки в TripAdvisor, отколкото останалите атракции.

20. Гарите се управляват от деца

Железопътната гара Gyermekvasut, която минава през хълмовете на Буда между гарите Széchenyi Hill и Hűvösvölgy, се управлява почти изключително от 10-14-годишни ученици от местните училища.

Те продават билети, играят ролята на кондуктори и стрелочници и други.

21. Унгарските имена са регулирани от закона

Когато става въпрос за избор на име на бебе, това в Унгария задължително трябва да се направи от предварително одобрен списък.

Всички отклонения от него трябва да бъдат одобрени чрез заявление до Изследователския институт по лингвистика на Унгарската академия на науките.

22. Езикът е много, много труден

Унгарският език е част от угро-финското езиково семейство и се смята, че е един от най-трудните езици в света. Има около 14.5 милиона говорещи, от които 10 милиона живеят в днешна Унгария.