Изкуственият интелект (AI) е новата технологична граница, за контрола върху която се борят компании и цели държави. Според неотдавнашен доклад на McKinsey, холдингът Alphabet (в състава на който е Google) е инвестирал приблизително 30 милиарда долара в разработката на AI технологии. Baidu, китайският еквивалент на Alphabet, пък наля 20 милиарда долара в AI през миналата година.

Компаниите не са единствените, които влагат време, пари и енергия в усъвършенстване на технологиите за изкуствен интелект. Според скорошна публикация в „Ню Йоркър”, китайското правителство се стреми агресивно към AI технологията, опитвайки се да контролира бъдещите иновации.

Накъде върви развитието на изкуствения интелект и какви промени ще настъпят в тази сфера през настоящата година? Десет тенденции в развитието на изкуствения интелект през 2018 г. представя обзорна публикация в портала MSN.com. Ето кои са те:

1. Изкуственият интелект ще стане политически тема

Докато изкуственият интелект може да помогне за създаване на нови работни места, други хора ще загубят работата си. Goldman Sachs очаква, например, самоуправляемите автомобили да причинят загуба на работните места на 25 000 водачи на камиони всеки месец. Също така, ако големите складове могат да се обслужват само с няколко десетки души, много от единия милион складови работници в САЩ ще загубят препитанието си.

По време на изборите през 2016 г. президентът Тръмп се фокусира върху глобализацията и имиграцията, които, според него, са причина американците да губят работата си. На междинните избори тази година политическият разговор може да бъде за автоматизацията и изкуствения интелект, тъй като повечето американци от работническата класа се борят да се приспособят към новия пейзаж.

2. Логистиката ще става все по-ефективна

Влизаме в свят, в който ще можете да управлявате разпределителен (дистрибуторски) център от 20 000 квадратни метра с екип от роботи. Фирми като Kiva Systems – сега Amazon Robotics – използват комбинация от изкуствен интелект и модерна роботика, за да осигурят на дистрибуторите безпрецедентни логистични решения.

Високопроизводителни роботи ще обслужват складовете на бъдещето

Складовете на бъдещето няма да изглеждат така, както днес – вместо да бъдат проектирани според възможностите на хората, те ще се изграждат за високопроизводителни роботи, които могат да работят 24 часа в денонощието и не изискват осветление, за да видят какво правят.

Kiva Systems, закупена от Amazon за 775 милиона долара през 2012 г., създава обучаващи се роботи, които могат ефективно да намират и транспортират стоки в складовете на гиганта в онлайн търговията. Технологията вече се използва, като се очаква да играе все по-важна роля в стремежа на Amazon към по-бързи и по-евтини доставки.

3. Основните производители на автомобили ще пуснат самоуправляеми коли

Tesla беше един от първите производители на автомобили, които се насочиха към технологиите за самоуправление. В стремежа си да поддържат темпото на Tesla, традиционните производители като Audi имат готовност да предложат свои версии на самоуправляеми автомобили.

Стремеж към самоуправляеми автомобили се забелязва при все повече производители

Audi А8 ще разполага с технология за самоуправление, способна безопасно да придвижва хората без намеса на водача. Cadillac и Volvo също развиват модерна технология за самоуправление, която ще стане по-видима през 2018 г.

4. DARPA ще разработи напреднали робо-войници

Агенцията за напреднали военни разработки (DARPA) е пионер в редица технологии, които са повлияли на нашето ежедневие. Организацията спомогна за развитието на интернет и GPS навигацията, а сега си партнира с Boston Dynamics в разработката на серия от роботи, предназначени за „помощ при бедствия”, въпреки че технологията може да бъде използвана и в бойна роля. В процес на усъвършенстване е нашумялият робот Atlas, задвижван от изкуствен интелект.

Нашумялият робот Atlas се задвижва от изкуствен интелект

5. Машинното обучение ще подпомогне хората на знанието

Докато някои са загрижени за това, че изкуственият интелект ще лиши хората от работа, AI технологията е способна да подпомага служителите, особено тези, които работят в областта на знанието.

Днес инструменти като Gong, Chorus и Jog записват обажданията на служителите в отделите по продажби и обслужване на клиенти. „Тази технология може да накара служителите, обслужващи клиенти, да говорят по-ефективно, благодарение на алгоритмите за машинно обучение. Очаквайте AI да подкрепя все повече хората през 2018 г. и след това”, казва Кари Кристенсен, оперативен вицепрезидент на Mint Solar.

6. Съдържанието ще се създава чрез AI

Брандове като USA Today, CBS и Hearst вече използват AI технологията за генериране на съдържание. Така например, Wibbitz предлага платформа за софтуер като услуга (SaaS), която позволява на издателите да превърнат писменото съдържание във видеосъдържание чрез AI видео продукция.

Издателите прекарваха часове, ако не и дни, да създават съдържание за своите уебсайтове или за социални медии. Сега инструменти като Wibbitz помагат на издателите да създават убедителни видеоклипове за минути.

Подобно на Wibbitz, Associated Press използва инструмент, наречен Wordsmith, създаден от Automated Insights, за да генерира новини на естествен език, на базата на финансови данни. През 2018 г. читателите могат да очакват повече медийни компании да приемат технологии за генериране на съдържание на естествен език и видео.

7. Партньорските мрежи ще създадат прозрачност

Машинното обучение е форма на изкуствен интелект, а компании като Facebook вече използват статистическо моделиране, за да помогнат на машините да вземат информирани решения относно съдържанието, което да показват по-нататък. За да функционират правилно моделите, те изискват огромно количество данни и значителна изчислителна мощ.

С нарастване на мрежите „peer-to-peer” – подобни на тези, използвани от криптовалутите, дори малките организации ще имат възможност да използват усъвършенствани AI програми чрез колективната мощ на мрежовите персонални компютри.

Presearch е една от компаниите, които искат да използват мрежата и изкуствения интелект, за да осигурят прозрачност в света на търсачките. Стартъпът планира да използва криптовалути, за да стимулира участниците да й дават компютърната мощ на своите персонални компютри. В замяна компанията обещава да изгради по-прозрачна платформа за търсене.

Presearch вече е получила финансиране от 5 млн. долара и е много вероятно този стартъп и други компании да използват изкуствен интелект и „peer-to-peer” мрежите, за да предизвикат големите играчи.

8. Потребителите ще свикнат да говорят с технологиите

Смята се, че през миналата година са продадени над 20 милиона умни колонки на Amazon и ако към тях добавите продажбите на други интелигентни устройства като Google Home и Apple Airpod, е очевидно, че десетки милиони американци свикват да взаимодействат с технологиите чрез гласови команди.

През 2018 г. потребителите ще се почувстват още по-комфортно с гласови интерфейси

През 2018 г. потребителите ще се почувстват още по-комфортно с гласови интерфейси, тъй като умните асистенти се интегрират в компютри, смартфони и дори телевизори. Тези устройства ще станат още по-полезни с напредване на технологията.

9. Търсенето на учени в областта на данните ще надхвърли търсенето на инженери

Според IBM, търсенето на научни работници ще нарасне до 2,7 милиона към 2020 г. Защо? Изкуственият интелект за машинно обучение използва вероятности, за да определя какъв е правилният отговор или решение на даден проблем. Когато им бъдат предоставени повече данни, AI платформите за машинно обучение ще правят по-точни прогнози.

Тъй като компании от всякакъв мащаб се стремят да събират и анализират ефективно данните, неизбежно ще нарасне нуждата от талантливи учени, способни да обработват големи набори от данни, за да подпомогнат платформите за изкуствен интелект.

10. AI ще се бори с предизвикателни заболявания

„Навлизаме във време, когато „peer-to-peer” мрежа от компютри би могла да решава някои от най-предизвикателните здравословни проблеми в света, като събира и анализира молекулярни данни за човека”, казва Бен Хортман, главен изпълнителен директор на Bet Capital LLC. Какво ще стане, ако тези компютри се захранват от чипове, по-малки от главата на игла със защита, вграден AI и технология за криптовалута? Това, което звучи като нещо от романа на научната фантастика, сега е реалност, благодарение на Nano Vision.

Технологията е вдъхновена от две тенденции – блокчейн и изкуствен интелект. Потребителите получават възнаграждение за участие в програмата чрез специална Nano криптовалута, а технологията за машинно обучение се стреми да идентифицира и анализира заболяванията, за да позволи нови лекарства и лечения за част от времето и разходите, необходими в момента.