Монсерат Кабайе ще зарадва за втори път феновете на оперното изкуство с концерт у нас. Спектакълът ще бъде на 27 септември в зала 1 на НДК. В турнето й ще вземе участие и дъщеря й Монсерат Марти, съобщиха организаторите от "БГ Саунд Стейдж". Първият концерт на Кабайе в България беше преди 13 години. На 16 септември 2000 година оперната певица развълнува близо 5000 почитатели в зала 1 на НДК.
Репертоарът на Кабайе е огромен. Пяла е всички велики оперни роли и се смята за единствената истинска наследница на Мария Калас. Въпреки че през април ще навърши 80 години, оперната прима не показва признаци, че се е уморила от сценичните си изяви. Неведнъж е споделяла, че никога няма да се откаже и да спре да пее, пише в. “Монитор”.

Дъщеря й Монсерат Марти върви по стъпките й. Започва да се занимава с оперно изкуство през 1998-а. Две години по-късно прави успешен дебют в "Ла Скала", играе водещата роля на Мария в „Уестсайдска история”.

През 2005 г. Марти Монсерат вече изпълнява партията на Октавия в "Клеопатра" на Масне в Театро Реал в Мадрид, концертира във виенската Концертхаус и кьолнската Филхармония. През 2007 г. влиза в ролята на Медея в операта в Таормина. До 2010 г. пресъздава 10 образа в изключително реномирани оперни театри.

Извън операта Монсерат Кабайе става всеобща любимка и добива широка популярност благодарение на обичта си към рока и сътрудничеството си с Фреди Меркюри в хита от олимпийските игри през 1992 г. "Барселона". След смъртта на вокалиста на "Куин" тя никога не изпълнява с друг певец този дует. /БЛИЦ