Фондацията „Мир за мен, мир за теб“, която само преди ден пусна бомбата, че на 1 октомври у нас ще се съберат всички световни рок и поп легенди, се оказа фантом. Това става ясно при съпоставка на фактите от фирмените регистри на страната и твърденията на основателя на организацията – Живко Ботев.

Съмненията около НПО-то започнаха още в четвъртък, когато на иначе помпозна пресконференция, на която събра композитора на ФСБ и носител на „Грами“ Константин Цеков и музикалния директор на ООН Робин ди Маджио, Ботев обяви, че през есента на стадион „Васил Левски“ ще бъде направен римейк на LiveAid 85 от Уембли. Както и че в концерта в подкрепа на децата, засегнати от война и агресия,ще участват Мик Джагър, Eagles, Earth, wind and fire и звезди като Джони Деп, Бандерас, Бруно Марс, Джъстин Тимбърлейк и други.

Звездният афиш веднага събуди недоумение,

още повече, че фондацията е на само половин година. Тя е регистрирана в края на миналата година, а сайтът й е от началото на тази, сочи проверка в регистрите.

Обстоятелствата става още по-подозрителни при съпоставка на данните в ДАКСИ, където единствено може да се намерят официални данни за НПО-то и адреса, посочен на самия сайт на организацията. Според ДАКСИ, тя е регистрирана на ул. „Св. Кирил и Методий 15“, където се оказва семейното жилище на самия Ботев и съпругата му – певицата в Музикалния театър Деница Шопова. На посочения адрес има звънци с псевдонима, под който е познат Ботев - Jay Boteff, и друга табелка на съпругата му, с надпис „Деница Шопова, актриса“. Тя е сестра на Живка Шопова, поетеса и жена на Константин Цеков, който също участва в мегапроекта с песен, специално записана за случая.

В същото време на интернет страницата като официален адрес е посочена ул. „Мария Луиза“ 100, където всъщност се намира Централна автогара София. На гише „Информация“ там обаче изобщо не са чували за подобна фондация.

Мистификацията става още по-голяма

при проверка на партньорите, посочени на сайта на фондацията. Според него НПО-то си партнира с ЮНЕСКО и Столична община. От „Московска“ 33 обаче категорично отрекоха да имат подобни връзки с организацията. Посочиха само, че миналата година получили от нея писмо, в което „Мир за мен, мир за теб“ ги уведомява, че възнамерява да прави концерт със световни звезди „в подходящо време и място“. След това писмо от общината не са получавали каквито и да било вести от НПО-то. Както вече „Монитор“ писа, няма и официално потвърждение на датата, посочена от Ботев и компания в четвъртък.

От управата на стадион Васил Левски обявиха, че са получили запитване дали първият ден на октомври може да бъде зает от концерт, но няма потвърждение на датата. Особено показателно е също, че самата организация е регистрирана като НПО в частна полза, а не в обществена. Тънката разлика е, че ако беше с втория статут, трябваше да влезе в регистъра към Министерството на правосъдието и всяка година да дава отчет за свършената работа, както и за финансите си. Вчера в сайтовете се появи и информация, че организацията е свързана с един от подсъдимите по делото „Октопод“ - Марчело Джотолов. По какъв точно начин не е ясно, но Джотолов фигурира на две от снимките в галерията на страницата на фондацията, като на една от тях в скобки към името му е указано, че е представител на „Мир за мен, мир за теб“.

Относно това дали звездите, които били потвърдили участие, са свободни на този ден, според информацията в нета излиза, че Мик Джагър има ангажимент с „Ролинг Стоунс“ на 7 октомври за тридневно събитие, а друг от посочените участници - Род Стюарт, е зает с концерти на 1 септември и 4 ноември в Щутгарт. Между другото в началото на годината почина Морис Уайт, основателят на Earth, Wind & Firе, а месец преди него Глен Фрей, автор на супер хита „Хотел Калифорния“ и създател на групата от Лос Анжелис Eagles“, така че доколко бандите концертират също е отделен въпрос.

Според врели и кипели в занаята промоутъри цялата тази история е

не само партенка, ами „bullshit”.

Години наред компаниите у нас се опитват да доведат „Ролинг стоунс“ и някак си под носа им, съвсем без хонорар, да ги докара не особено популярен режисьор, също изглежда нереално. Въпреки че козът на организаторите се заключва в думата „кауза“ и благотворителност.

В същото време Ботев твърди, че идеята му за концерта се родила след трагичните терористични атаки в Париж през ноември миналата година. Тогава на режисьора, живял повече от 10 години в Лондон, му хрумнало, че светът очевидно е болен и трябва да изкрещим, че искаме мир. Започнал да мисли под каква форма може да се случи това и юристи го посъветвали да направи фондация, защото ще има по-голяма тежест, а и е организация с идеална цел. Така той регистрирал „Мир за теб, мир за мен“ и започнал да развива проекта стъпка по стъпка. „Защо България ли? Защото съм роден в София и искам оттук да викнем на света, че желаем мир. Да бъде глобално. Представете си че гледате финал между Джокович и Рафа Надал – не е важно къде се случва, а какво “, каза още Ботев, който твърди, че дори е имал среща с градоначалника на София.

Пак според думите му е разговарял и с Харви Голдсмит, известен продуцент, които стои зад мегасъбитието от 1985 г. Live Aid 85, което се проведе на стадион „Уембли“за каузата за преодоляване на глада в Африка. Последвали срещи с представители на ЮНЕСКО, които работят със знаменитости на добра воля и така се стигнало до невероятната листа от топ имена в афиша. Включил се и Робин ди Маджио, който е музикален директор към ООН и е правил около 200 концерта под патронажа им. Той успял за две седмици да привлече именно тези легендарни музиканти. Повечето откликнали веднага заради каузата. Опитите на „Монитор“ да се свърже с Ди Маджио и Цеков удариха на камък.

Източник: "Монитор"