Боливудската суперзвезда Сридеви Капур почина на 54 години от инфаркт, съобщиха от семейството й. Актрисата, известна просто като Сридеви, е издъхнала в Дубай, където е била на сватба на роднини, информира Би Би Си.
Сридеви е една от едва няколкото жени, за които се счита, че е способна да привлече огромна гледаемост към филмите си без помощта на героичен мъжки образ. От 4-годишна тя си служела с езиците телугу, каннада, малаялам и хинду.
 
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди написа в Туитър, че е „натъжен от ненавременната загуба на забележителната актриса Сридеви“, а президентът Рам Нат Ковинд заяви, че е „шокиран да чуе, че филмовата звезда Сридеви е починала“.
 
Съболезнования изказа и кметът на Лондон Садик Кан: „Наистина бях щастлив да се срещна с боливудската икона Сри Деви при последното си пътуване в Индия. Толкова е тъжно да чуя новините за смъртта на една толкова невероятно талантлива актриса, изпълнител и продуцент“.
 
Актрисата била в ОАЕ за сватбата на племенника си Мохит Марвах. Съпругът ѝ Бони Капур и дъщеря ѝ Куши били с нея, когато затворила очи в събота. Брат ѝ Санджей Капур посочва, че това е станало около 23-23.30 ч. местно време.
 
Сридеви дебютира в Боливуд с водеща роля през 1978 година. Скоро станала една от най-големите филмови звезди на Индия. За над 5 десетилетия тя участвала в над 150 филма, сред които класиките на Боливуд „Мистър Индия“, „Чандни“, „Чаал Бааз“, „Садма“.
 
През 1997 година тя се оттеглила, за да си вземе почивка от индустрията. Завърнала се през 2012 с филма „Инглиш Винглиш“. През 2013 правителството на Индия я награди с Падма Шри – най-виокото гражданско отличие.

Превод и редакция: БЛИЦ