Хъс като на Христо Стоичков бил в основната на световната титла на Станимир Беломъжев в ски ориентирането. Бащата и треньор на шампиона Иван смята, че синът му е можел да спечели медали във всички дисциплини на първенството в Красноярск (Русия), но липсата на време между състезанията не е позволила да се възстанови.

"Това е първата световна титла при мъжете в 63-годишната история на родното ориентиране и първа изобщо в летописа на зимните ни спортове", каза председателят на родната федерация по ориентиране проф. Атанас Георгиев. Той нямаше щастието (по финансови причини) да види на живо колосалния успех на Тачо, но сподели, че от видяното по телевизията винаги ще си спомня погледа на шампиона по време на състезанието – същата ярост и страст, както у Христо Стоичков при гола му срещу Мексико на Световното в САЩ през 1994 година. А след това – сълзите на радост. 

"Останах два дни без глас", сподели проф. Валентин Гърков – член на Комитета по ски ориентиране на Международната федерация по ориентиране – след като заедно с бащата и треньор на Станимир Иван Беломъжев пеели “Ние сме шампионите”.

„Станимир можеше да спечели медали във всичките дисциплини, но времето между стартовете беше много кратко, не стига за възстановяване. Нещастието със счупената щека пък му отне близо минута и в опита да навакса той пропусна контрола, което доведе до дисквалификацията в последния старт на Световното - дългата дистанция“, обясни бащата на Тачо - Иван Беломъжев.

"Това е най-добре организираното световно първенство, на което съм бил досега", похвали домакините от Русия световният номер едно. Непосредствено преди големия форум в Красноярск той завоюва два сребърни медала на Световните Военни Игри, а в кариерата си досега има още две сребърни отличия на световни първенства и три титли на европейски първенства.  

На пресконференцията в Пресклуб "България" присъства и 17-годишната Андреа Дяксова, която вече има три медала на смесени двойки със Станимир и е европейска вицешампионка за девойки в лятното ориентиране. Момичето е отличничка в Английската гимназия, но твърдо е решена да продължи със спорта. Много труд и лишения, това е пътя към успеха, разбрала е талантливата състезателка. Тя не се чувства ощетена, за разлика от съучениците и приятелите си, затова, че режимът й на живот изключва развлеченията. "Мога да пътувам в много страни на състезания, това е голямо предимство", смята хубавата Андреа.

Успешно на Световното се представи и Антония Григорова, която в смесената щафета си партнира с Беломъжев. Тя завърши на призовото шесто място в дългата дистанция в Красноярск.

Вчера Тачо гостува в Канал 3, където изрази амбициите си за защита на световната титла: