Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Даниела Дашева връчи на най-добрия ни състезател в ски ориентирането Станимир Беломъжев специална статуетка по повод спечелването на световната титла на първенството на планетата в Красноярск (Русия). Шампионът получи отличието в присъствието на своя баща и треньор Иван Беломъжев, председателя на Българска федерация по ориентиране проф. Атанас Георгиев и съветника на проф. Дашева Емил Костадинов.

„Пожелавам ти да си жив и здрав и да ни радваш и догодина с много победи. Тази година беше за теб изключително успешна и постигна високи резултати във всички състезания, в които участваше. Пикът на подготовката ти трябваше да е на световното първенство и вие демонстрирахте отлично управление на физическата форма“, каза проф. Дашева.

Станимир Беломъжев постигна най-големия успех в кариерата си на 10 март, на средната дистанция на световното първенство по ски ориентиране в Красноярск (Русия). Отличието е 12-то в кариерата му, като досега е бил три пъти европейски шампион, има два сребърни и бронзов медал от първенствата на планетата, носител е на Световната купа за 2015 година.
    
„Тази година успяхме да подредим програмата и да проведем подготовката много добре. За пръв път в средата на март имахме голямо първенство, какъвто е световният шампионат, и това беше предизвикателство за мен. Радвам се, че се представих добре“, каза Станимир Беломъжев.  

Министър Дашева обсъди със Станимир Беломъжев, Иван Беломъжев и проф. Атанас Георгиев възможностите за подготовка на Белмекен и мерките, които Министерството на младежта и спорта ще вземе, за да подобри условията за провеждане на лагери и състезания във високопланинската база.

Министерството на младежта и спорта ще отличи Станимир Беломъжев за световната титла и за бронзовия медал от европейското първенство във Финландия съгласно Инструкцията за награждаване на спортисти с парични средства от ММС за постигнати призови класирания през 2017 г.