Считаните за бъдещите звезди на НХЛ Конър Макдейвид и Остън Матюс получиха признание при връчването на ежегодните индивидуални награди. Церемонията се състоя в Лас Вегас, където местният тим Вегас Голдън Найтс – новият отбор в Лигата, направи избора си в драфта по разширението.

20-годишният Макдейвид, капитан на Едмънтън Ойлърс, беше избран за най-полезен играч (MVP) за миналия сезон и получи приза „Харт Трофи“. Той стана третият най-млад играчи, взимал наградата след Уейн Грецки (19 и 20 г.) и Сидни Кросби (19 г.).

Освен това лидерът на Едмънтън, определян за бъдещето на канадския хокей, прибра още два приза. Той получи „Тед Линдзи Ауорд“ за най-впечатляващ играч за сезона след гласуване на Асоциацията на играчите в НХЛ. Макдейвид си тръгна и с „Арт Рос Трофи“ - наградата давана за играча с най-много отбелязани точки през сезона.

Остън Матюс, който само за един сезон се превърна в звездата на Торонто Мейпъл Лийфс, беше определен за най-добър новобранец и получи „Колдър Трофи“. 19-годишният нападател е първият американец с наградата от 2010 година насам. За последно играч на „кленовите листа“ беше взимал трофея през 1966 година – Брит Селби.

Сергей Бобровски от Кълъмбъс Блу Джакетс беше определен за най-добър вратар и получи „Везина Трофи“. Брент Бърнс от Сан Хосе Шаркс взе „Норис Трофи“ за най-добър защитник, а Патрис Бержерон от Бостън Бруинс бе награден с „Селки Трофи“ за най-добре представящ се в защита нападател.

Джони Гудро (Калгари Флеймс) получи „Лейди Бинг Трофи“ за спортсменство. Вратарят на Отава Сенатърс Крейг Андерсън, който паралелно с мачовете от сезона помагаше на съпругата си в лечението на нейното заболяване от рак, взе „Мастърсън Трофи“ за отдаденост. Ник Фолино от Кълъмбъс Блу Джакетс беше награден с „Кинг Кланси Мемориъл Трофи“ за хуманност, след като със съпругата си дари 500 000 долара на болница.

Легендарният Марк Месие получи наградата за лидерство. Наставникът на Кълъмбъс Блу Джакетс Джон Торторела взе „Джак Адамс Ауорд“ за най-добър треньор. Дейвид Пойл (Нешвил Предатърс) бе награден като най-добрия генерален мениджър за сезона.

В същото време станаха ясни и първия и втория идеални отбори за миналия сезон на НХЛ.
ПЪРВИ ОТБОР
Вратар: Сергей Бобровски (Кълъмбъс Блу Джакетс)
Защитници: Брент Бърнс (Сан Хосе Шаркс), Ерик Карлсън (Отава Сенатърс)
Нападатели: Конър Макдейвид (Отава Сенатърс), Патрик Кейн (Чикаго Блекхоукс) и Брад Маршан (Бостън Бруинс)

ВТОРИ ОТБОР
Вратар: Брейдън Холтби (Вашингтон Кепитълс)
Защитници: Виктор Хедман (Тампа Бей Лайтнинг), Дънкан Кийт (Чикаго Блекхоукс)
Нападатели: Сидни Кросби (Питсбърг Пингуинс), Никита Кучеров (Тампа Бей Лайтнинг), Артеми Панарин (Чикаго Блекхоукс)