20 камери и хеликоптер ще предават на живо стартовете от Световната купа в Банско. Излъчването ще бъде осъществено от италианската компания "Инфронт Медия", която осигурява картината за всички състезания от белия керван. Италианците ще разположат 20 камери около писта "Бъндерица", а организаторите са осигурили и хеликоптер, оборудван със специална жирокамера, която не трепери. Летящото возило е под наем от Дарик радио срещу 800 евро на час.

"Камерите са достатъчно. Трябва само да пропускат картината, студът не им пречи", заяви изпълнителният директор на "Юлен" Иван Обрейков пред "7 дни спорт". "Има и агрегат, който работи през цялото време, в случай че спре токът. Така че срив няма да има. Към агрегата е вързана и времеизмервателната система, подсигурена е и с батерии."

Феновете, които решат да гледат стартовете от трибуните, също ще виждат картината от камерите. Немска автомобилна компания, генерален спонсор на Световната купа, е осигурила огромен екран, който ще излъчва телевизионния сигнал.

Българските любители на белия спорт ще имат възможност да наблюдават стартовете през уикенда по БНТ. Над 20 телевизии, сред които Евроспорт, ще предават пряко състезанията в Банско.

Организацията на стартове в Банско е перфектна по отношение на изискванията на ФИС. Има обаче и един проблем – няма форлойфери. По правилник в скоростните дисциплини преди старта трябва да се пуснат шестима български скиори, които имат точки за ФИС. Проблемът е, че почти всички водещи български алпийци ще бъдат сред участниците в състезанията. В Банско форлойферите трябва да са опитни скиори, тъй като “Бъндерица” е опасна и заледена.

Един от вариантите е 20-годишният Борислав Чолев, който има редица призови класирания в стартове за ФИС. Форлойферите може и да са жени, така че сред тях най-вероятно ще е най-добрата българка Мария Киркова. Организаторите обаче са сигурни, че състезанията няма да останат без форлойфери.