Антония Григорова завърши на 32-ро място в ски-бягането на 10 километра свободен стил в старт за Купата на ФИС във финландския зимен център Олос. Българката финишира за 24:11.1 минути. Победителка стана представителката на домакините Анне Кильонен с 22:27.4 минути.

За Григорова това беше първи старт през новия зимен сезон и нейно завръщане на европейската сцена след повече от две години и половина без състезание в ски-бягането извън пределите на България. 

Рекордьорката на "Ком-Емине" се цели в Пьонгчан 2018. Голямата цел пред Григорова е да спечели квота за Игрите в Южна Корея, като за нея това ще бъде участие в трета зимна Олимпиада след Ванкувър 2010 и Сочи 2014. 

За да осъществи целта си, Антония трябва да се представи успешно и в следващите минимум четири старта, които планира. Следващият е в петък (17 ноември) - в Сариселка (Финландия), след което и в неделя отново там й предстои състезание. В зависимост от класирането във всяко от тях следва редуциране на личните й ФИС точки. Към момента Григорова е със 176 (б.р. - 999 е максимумът, от който всеки състезател започва да намалява), а за спечелването на квота за Олимпиадата са нужни под 100. 

"Имам шанс, а и днешният ми първи старт надхвърли и най-смелите ми очакванията за начало на сезона. Много съм доволна. Изобщо не знаех как ще се представя, тъй като не бях участвала в състезание извън България от март 2015 година. Но се чувствах много добре и се надявах да съм около стоте наказателни точки. Получи се страхотно бягане и се надявам да успея все така добре и в следващите стартове", коментира Антония Григорова пред БЛИЦ СПОРТ.

"Аз най-много искам да се класирам на трета зимна Олимпиада. Силно се надявам да успея. Това е най-голямата ми цел за сезона. А ако резултатите покажат, че съм в добра физическа форма, мога да се замисля за още по-високи цели. Натрупах сериозен опит, вече имам две Олимпиади зад гърба си", добави ски-бегачката, която в последните две години се съсредоточи повече към състезанията по планинско бягане и ултрамаратоните, записвайки редица успехи.

"Колегите ми Нанси Окоро и Йордан Чучуганов също имат сериозни шансове за спечелване на квота. Искрено се надявам да бъдем заедно и в Пьонгчан", добави националката. 

На старта днес за Купата на ФИС във финландския зимен център Олос надпреварата при мъжете на 15 км свободен стил спечели Сергей Червоткин (Русия) с 29:32.0 минути. Йордан Чучуганов се класира на 50-а позиция с 31:57.7 минути, а Веселин Цинзов, който има спечелена квота за Пьонгчан, не стартира.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ