Изключително грозна постъпка от страна на юношеския национален отбор на Германия доведе до неучастие на България на финалната четворка на Евроволей в Чехия и Словакия. За това сподели пред БЛИЦ водачът на родната делегация Николай Григоров. 

България се представи отлично, а в последната си среща от груповата фаза победи категорично Турция с 3:0. Всичко зависеше от двубоя между лидера в групата Германия и домакина Чехия. Германците обаче излязоха с резервите и загубиха с 1:3, като по този начин Чехия изпревари България, зае второто място и се класира за финалната четворка. 

„Представихме се добре в груповата фаза. Постигнахме три победи, в другите два мача противникът не ни позволи да играем. Реално заемахме второ място в групата и заслужавахме да продължим в борбата за медалите. Но решителния мач беше Германия - Чехия. Бундестимът ни скрои шапка, пусна резервен състав и подари победата на чехите. Много грозно беше. Направеното от Германия изхвърли от участие напред и тимовете на Гърция и Турция", започна Николай Григоров пред БЛИЦ.

"Чехия и Германия са водили съвместна подготовка преди Европейското заедно. Значи няма нищо случайно. Най-вероятно заедно са мислили и стратегията за груповата фаза, като мачът между тях бе оставен последен. 

Много се ядосах. Лично след първия гейм отидох при треньора и му казах какво мисля и колко грозно се случват нещата. Отидох там по време на самия мач, никой не ме спря. Всички мълчаха гузно. Българите на скандираха „Германия, играй феърплей“, но уви", продължи бившият волейболист. 

"Целият ни отбор е огорчен и много разочарован. Лошото е, че такива неща се сллучват и при подрастващите и се дава лош пример ощ от по ранна възраст.

Сега продължаваме за 5-8 място. Трябва да се опитаме да дадем всичко от себе си и да се преборим да бъдем в шестицата. Защото това ще ни даде класиране за Световното първенство, една много голяма следваща цел. Следващият ни съперник е Франция. Надявам се да постигнем победа и след това да завършим достойно участието на Европейското първенство", завърши Григоров. 
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ