Националният отбор на Италия по волейбол записа най-слабото си класиране в Световната лига от създаването й през 1990 година. „Адзурите” завършиха на 12-то място тази година и догодина ще играят във втора дивизия. Италианците финишираха само с две победи и седем загуби в елитната група, в която бе и България. В последния си мач италианците паднаха от Канада и това сложи край на надеждите им да играят и догодина при най-добрите.

Италия е един от най-добрите отбори в историята на Световната лига. Тимът има 8 шампионски титли, само Бразилия е с повече (девет). Италианците са олимпийски вицешампиони от Рио миналото лято, както и трикратни световни шампиони (1990, 1994, 1998).

През 2018 година именно Италия заедно с България ще е домакин на световното първенство (10-30 септември). Нашият национален отбор също игра един сезон в Световната лига във втора дивизия. През 2015 година националите бяха в по-слабата група и не успяха да се класират за елита по право. Световната лига обаче промени формата на турнира и нашите се промъкнаха отново в елита.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Крайно класиране в Световната лига. Първите шест отбора се класираха за финалите в Куритиба