Сериозен скандал назря след решение на Българска федерация по волейбол. БЛИЦ научи, че на 3 март се е провел търг за обществена поръчка относно екипировката на националните ни отбори. Дългогодишният доставчик на екипите "ASICS" - "Кей Дифужън", странно е бил декласиран. И то при положение, че е предложил по-изгодна оферта от тази на другия участник в търга - "Спорт Депо". Последните биват избрани, но следва обжалване от "Кей Дифужън" - фирмата, която беше собственост на Любо Ганев до преди 8 години.
 
Във волейболните ни среди веднага заподозряха преднамерени действия на ръководителя на БФВолейбол инж. Данчо Лазаров срещу легендата. "Случилото се е много странно!? Бившата фирма на Любо Ганев години наред облича националните отбори, а и не само тях, и изведнъж решават да го отрежат. Дали пък Лазаров не му обръща гръб?", учудени са запознатите със случващото се във федерацията.

БЛИЦ потърси Изпълнителния Директор на "Кей Дифужън" Красимир Гайдаров, който потвърди, че тяхната оферта е била неправомерно отхвърлена, както и се нави да разкаже повече за търга и как той е протекъл.

Winbet - победата е емоция! (18+)
 
"Да, вярна е информацията ви. Участвахме в търга, но незаслужено ни декласираха, въпреки че дадохме най-добрата цена и отговаряхме на всички условия. Мотивите бяха просто измислени. Казаха ни, че уж сме отговаряли на всички условия, но екипировката нямало да бъде от памук, а от полиестер, което няма как да бъде вярно. Ние винаги сме спазвали това, което е по документи. Поръчва ни се екипировка, която е от памук, следователно изготвяме от памук. Поръчва се от полиестер - изготвяме от полиестер. Комисията, която проведе търга и е назначена от ръководството на БФВолейбол, излезе със странни мотиви и ние ще търсим правата си", коментира Гайдаров.

 
"И независимо, че сме с най-изгодна цена, която е с 12 процента по-ниска от обявения търг, и с 10 процента по-ниска от тази на фирмата, която печели търга, нас решават да ни отстранят. Само ние и "Спорт Депо" участвахме в търга. Сега се жалваме в Комисията за защита на конкуренцията и очакваме решение. След това може да се стигне до Апелативен съд. Още не мога да повярвам, че се стига до тази задънена улица, защото сега нито ние, нито "Спорт Депо" ще изпълним поръчката, докато казуса не бъде изяснен. Дано да се е получило някакво недоразумение", продължи Изпълнителния Директор на "Кей Дифужън" - официалният представител на ASICS за България.
 
"На търга не присъстваше представител на "Спорт Депо". Аз присъствах при отварянето на документа. Знам каква оферта са предложили, нямам претенции към документацията им, имам претенции към начина, по който се търсят мотиви, които не съществуват, за да можем да бъдем отстранени от търга", обясни още Красимир Гайдаров.
 
Попитан дали инж. Данчо Лазаров не обръща гръб на Любо Ганев с това решение, Гайдаров отговори: "Любо няма нищо общо с "Кей Дифужън". Не мога да отговарям за взаимоотношенията им, но това не би трябвало да рефлектира върху бизнеса, защото ще ощети БФВолейбол, ще ощети бюджетът, който отпуска спортното министерство за екипировка. Ние в течение на годините се доказахме. Имаме традиции, особено във волейбола. А и не обличаме само тази федерация и не за първи път участваме в търг за обществени поръчки. Знаем как се подготвят документите. Не може да са ни задали да изготвим потници от памук, а ние да им доставяме от полиестер. Винаги изпълняваме стриктно договорите."
 
Заради така създалата се ситуация, може да пострадат националните отбори. На този етап не е ясно с каква екипировка ще играят както мъжкия, така и женския ни държавен тим в предстоящите турнири от Лигата на нациите. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ