Няма вмешателство в работата на Пламен Константинов от страна на родната федерация по волейбол. Това подчерта националният селекционер на мъжкия отбор по волейбол и допълни, че между него и президента Данчо Лазаров има единствено леки разминавания.

"Според мен имаме леки разминавания във виждането за развитието на дадени състезатели. Но гледаме в една посока", заяви Константинов пред Нова.

"Готов съм да обсъждам с федерацията стратегията, която трябва да се следва, ние сме я обсъждали и преди. Винаги сме достигали до общ консенсус", подчетра селекционерът.

"Единственото първенство, за което нямахме ясна визия, беше Световното. Аз споделих, че един месец преди Световното не мога да поема някакви гаранции, отборът беше в дупка и имаше своите проблеми. Оттам-нататък имахме стратегия. Аз исках да знам кои са най-важните ни цели, най-важната поставена цел беше добро класиране на Европейското и другата беше да сме на интерконтинентална олимпийска квалификация. За целта ни трябваше, изчислихме точките на нас и на противниците и преценихме - изпращаме отбор с опитни състезатели за Баку, като записваме турнирът да се брои за европейската ранглиста. На Световната лига ни трябваше да сме на финал във Втора дивизия и излизане от групите на Европейското ни гарантираше, че сме пред Германия, която беше най-близкият ни конкурент за квалификацията, което беше и целта", добави той.

"Всичко се промени и август месец решиха да променят цялостната си схема за класиране на Олимпиадата, което е абсурд , но стратегията беше ясна и конкретна. Съжалявам, че отрязаха европейските отбори от тези квалификации и това беше голямата ни загуба, шансът да отидем на Олимпиада", призна още Константиов.

"За самата квалификация в Берлин, аз още след Европейското казах, че е въпрос на шанс. Ако в тези 5 дни имаш някакви проблеми, никой не може да ти помогне. Цецо се върна контузен, Тодор Алексиев не можеше и да се засили 2 седмици и последното беше Ники Пенчев, който се разболя. Това беше прекалено, за да може да направим добро класиране там."

"Следващата цел е Световното първенство. Ние да имаме отбор, който да направи силно класиране на Световното, на което сме съдомакин. Искаме да имаме силен отбор, който да направи добро класиране", заяви селекционерът и заяви, че стратегията включва поле за изява на максимален брой играчи.

"Целта беше да дадем шанс на повече играчи и ако може да им помогнем да си намерят по-добри отбори. Всички бяха съгласни, че в една такава година може да се направи това, да се търси изява на повече момчета", каза още националният селекционер.

"Може на пръв поглед да изглежда, че няма позитив от тази година, но аз казвам, че има. Позитивът е 8 българи в А1 в Италия. Толкова българи в една година в А1 не сме имали. Някои от тях абсолютни дебютанти - като Бранимир Грозданов, който подписа с Равена, като Розалин Пенчев, който отива в Латина и най-вече като Георги Сеганов, може би от 30 години не си спомням наш млад разпределител да е взиман като титуляр в един отбор, макар и новак. Това е една индикация, че момчето има качества", добави Пламен Константинов

"По темата с някои опитни състезатели, аз го казах вече. Продължава да се коментира за Теди Салпаров, за който 100 пъти казахме, че за голямо първенство и ако имаме нужда, е готов да помогне. Ники Николов догодина е на линия. Теодор Тодоров, който се надявам да се възстанови по най-бързия начин, също го добавяме към тази група. Оттам насетне има момчета, които играят в добри първенства в Европа, не е задължително да е Италия. Те също са в полезрението", коментира той.

"Не искам тези млади момчета, които участваха тази година, да се хвърля върху тях вината и да бъдат нарочвани, че те не могат. Това не е вярно. Много от момчетата имат определен потенциал. Не тр да им се подаряват местата, но трябва да им се дава шанс. Нека даваме шанс на по-широка група хора", каза Константинов.