Сериозно волейболно предизвикателство се задава на картата на България. Бургаският Дея Волей изрази амбиция да атакува място в Суперлигата през следващия сезон. Тимът се състезава във втора дивизия (Висша лига), като през миналия сезон загуби спор за влизане в елита от Хебър (Пазарджик). Тази година целите остават същите – влизане сред най-добрите. Новият треньор на Дея Волей е Петър Дочев. Достатъчно доказателство за амбицията, която си поставят в клуба. Треньорът, извел Лукойл Нефтохимик до три отличия – купа, суперкупа и титла, през последните една година и половина, прие поканата на Дея Волей.

„От шампион слизам една дивизия по-надолу. Наясно съм с проекта още от самото му начало. Знам как работят тези хора и не ме изненадва амбицията им. Това са идеалисти, един вид донкихотовци, които са много малко не само във волейбола, а в целия ни спорт. Ще дам цялата си енергия и любов за Дея“, каза Петър Дочев на пресконференция днес.

Собственик и основен спонсор на клуба е доктор Александър Маджуров. „Правя го от любов към волейбола. Знам, че този проект вероятно никога няма да стане печеливш. У нас спортът е на такова ниво, че много малко или въобще не се печели. Искаме обаче да направим нещо различно. Искаме да сме атрактивни, да можем да продаваме нашия продукт. Да бъдем интересни и хората да дойдат и да видят нещо“, каза Маджуров.

„Идеята ми е нашият клуб да не работи на базата на повечето у нас – един човек с куфар издържа и ако изчезне, отборът умира. Говорил съм с много хора, приятели и бизнесмени. Имам уверението, че ще ми помогнат. Някои от тях вече го правят“, добави основният спонсор на клуба.

„Най-голямата трагедия у нас са празните зали и стадиони. Вие ги виждате сами. Това е така, защото никой не иска да плаща за нещо, което не му харесва. Много малко са хората, които не са пряко свързани с волейбола, а са седнали да гледат мач по телевизията. Това означава, че не им е интересно. Ние искаме да променим това“, каза още Маджуров.

„Дея Волей се гордее с детската си школа. Всъщност, ние така започнахме нашето развитие – с деца. Но искаме един ден тези деца и юноши да има къде да играят. Затова създадохме мъжки отбор, за да може да не се пръскат по различни отбори, когато навършат мъжка възраст, а да останат в Бургас“, допълни спортният директор Георги Казаков.

В състава е привлечен един от най-опитните български волейболисти – Стоян Самунев. Той е многократен шампион с няколко тима в България, за последно с Лукойл Нефтохимик. „Приех това предизвикателство, защото видях и осъзнах идеята на ръководителите. Ще помагам на Петър Дочев. В този клуб нещата и отношението е съвсем различно – вижда се по отношението към децата“, коментира Самунев.

Капитан на Дея Волей е Георги Петров, който бе в тази роля и миналата година. „От самото начало изпитвахме голям кеф от волейбола в този отбор. Да виждаш децата около теб как искат да се научат, как се стремят да показват все повече и повече – това е нещото, което ни кара да бъдем в този отбор“, каза Георги Петров.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ