Женският волейболен тим на Марица (Пловдив) беше избран за №1 в класацията Спортист на Пловдив за 2017 година. За първи път в историята на класацията отбор спечели тази награда.

Тя е следствие на страхотната година за състава на Иван Петков. В началото на 2017 година "жълто-сините" се представиха отлично в сблъсъка си с италианския гранд Унет Ямамай (Бусто Арсицио) в евротурнира за Купата на ЦЕВ, но отпаднаха злощастно въпреки победата си, която извоюваха пред рекордна публика в зала Колодрума. Малко по-късно Марица се поздрави със златен дубъл в България, а към края на годината отстрани финландския ЛП Сало (Сало) и руския Енисей (Красноярск) по пътя към групите в Шампионската лига, ставайки първият български тим, достигнал до тази фаза на най-престижното клубно състезание в света.

Маричанки бяха коронясани от кмета на града Иван Тотев. Той заяви пред препълнената зала в Гранд хотел Пловдив, че никога не се е съмнявал в техния успех. “Очаквам в сряда пловдивчани да подкрепят Марица в двубоя от Група С в Шампионската лига срещу Динамо Казань (Казан)”, призова градоначалникът. Специална награда – велосипед, получи треньорът Иван Петков.

“Чувствам се удовлетворен, че нашият труд е оценен заслужено”, каза пред SportenPlovdiv TV наставникът. “Това признание ни и задължава, защото тепърва ни предстои да защитаваме нашите позиции. Дано да продължаваме по същия начин”, добави Петков.

На церемонията присъстваха още заместник-кметът по спорта Георги Титюков, областният управител Здравко Димитров, голямата лекоатлетка Йорданка Благоева и едни от най-големите спортни деятели и легенди на пловдивския спорт.

Топ 10 на най-добрите спортисти на Пловдив за 2017 година:
1. Марица (Пловдив) – волейбол
2. Янислав Герчев – джудо
3. Иван Команов – карате киокушин
4. Валери Димитров – карате шинкиокушин
5. Кристиан Василев – гребане
6. Иванка Делева – карате шинкиокушин
7. Ангел Кодинов – кану-каяк
8. Георги Цонов – лека атлетика
9. Димитър Кузманов – тенис на корт
10. Христо Реков – кану-каяк