Селекционерът на националния ни отбор по волейбол Силвано Пранди обяви разширения състав за предстоящата олимпийска квалификация във Варна (9-11 август), където наши съперници са Бразилия, Пуерто Рико и Египет. В морската столица „лъвовете“ ще трябва да измият срама от представянето си в Лигата на нациите и да спечелят квота за Токио 2020.

Както се очакваше извън групата останат близнаците Валентин и Георги Братоеви, центърът Николай Николов, диагоналът Николай Учиков и либерото Владислав Иванов. Изненада е присъствието на центъра Теодор Тодоров, който също според предварителните очаквания щеше да остане извън националния отбор.

Основната част от тима ще започне подготовка на 9 юли в София, като едва няколко състезатели ще получат 5 дни повече почивка. От 15 юли всички заминават на лагер в Самоков, а на 24 и 25 юли ще се изиграят две контролни срещи със Сърбия в Белград. От 30 юли отборът се мести във Варна, а на 2 и 3 август в зала „Конгресна” ще има проверки и с Иран.я

„Изборът на състава, с който ще започнем подготовка за олимпийската квалификация, е продиктуван изцяло от спортно-технически причини. Моята цел е да изградя един хомогенен отбор с добри взаимодействия и ефективност в различните технически аспекти”, коментира Силвано Пранди пред сайта на Българската федерация по волейбол.

РАЗШИРЕН СЪСТАВ ЗА OЛИМПИЙСКАТА КВАЛИФИКАЦИЯ
Разпределители: Георги Сеганов, Добромир Димитров, Владимир Станков
Диагонали: Цветан Соколов, Радослав Парапунов, Венелин Кадънков
Посрещачи: Тодор Скримов, Николай Пенчев, Розалин Пенчев, Мартин Атанасов, Георги Петров, Пламен Шекерджиев
Центрове: Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев, Алекс Грозданов, Красимир Георгиев
Либеро: Теодор Салпаров, Петър Каракашев, Мартин Иванов