След като миналата година най-после видяхме „Федал“ (Федерер-Надал) в действие, сега бе моментът да се насладим на нов супердует на Laver Cup – Федерер отново бе на корта, но този път до него бе Новак Джокович.

Макар да звучи нелогично двамата излязоха на корта в ролята на аутсайдери, тъй като от другата страна на мрежата бе Джак Сок, който спечели две титли от Големия шлем при двойките тази година, а негов партньор бе Кевин Андерсън, който игра финал на Уимбълдън на сингъл.

След много удивителни разигравания и отигравания Отборът на света записа своята първа победа, след като Сок и Андерсън триумфираха след 6:7(5), 6:3, 10:6.

Първите проблеми за някоя от двете двойки дойдоха при 1:1 на сервис на Новак. Отборът на Европа изостана с 0:30, но успя да обърне с добри начални удари и компетентна игра на мрежата на швейцареца. При 40:30 цялата зала избухна в смях, когато Джокович не успя да насочи добре свой изстрел от форхенд и топката попадна в кръста на световният №2. Сок отмъсти за Маестрото с удар право в гърдите на 14-кратния шампион от турнири от Големия шлем.

„Затова не играем двойки,“ пошегува се Федерер, когато двамата седнаха да си починат след гейма.

При 5:6 пък Андерсън и Сок изпаднаха в тежка ситуация. Изостанаха с 15:30, но първо южноафриканецът бе перфектен на мрежата, а след това феноменалната защита на Федерер и Джокович не бе достатъчна и се стигна до тайбрек.

Мегатандемът с 34 титли от Големия шлем на сингъл нанесе първи своя удар. Още при втората точка съперниците им трябваше да играят на втори сервис и Ноле се оказа по-стабилен от Кевин в разиграване от основната линия – 2:0. Отбора на света обаче не се нуждаеше от много време, за да отвърне – сърбинът намери мрежата за 2:2, а Сок показа класата си на мрежата, за да изработи аванс на състава си – 3:2.

Поредицата от минипробиви продължи, като този път Джокович демонстрира чудесните си умения от ретур и предизвика грешка от противниковата ракета, за да възстанови паритета. Непредизвикана грешка на Андерсън даде два сетбола на европейците и още при първия Маестрото прочете фантастично играта на мрежата, спря остър удар на Сок и преодоля съотборника му – 7:6(5).

Състезателите на Макенроу не позволиха изоставането да повлияе на представянето им и влязоха устремени във втората част. Получиха два брейкбола още при 1:0, но добрите начални удари на Джокович бяха комбинирани със смашове от Роджър. Следващите разигравания бяха  завършени с по две докосвания от европейците – 1:1.

В четвъртия гейм Андерсън избухна и почти собственоръчно изведе отбора си до 40:0 на чужд сервис, след което завърши пробива на мрежата – 3-1. Макар да пропуснаха да затворят сета при 5:2, двамата със сок бяха безпогрешни на свой сервис и пратиха мача в решаващ тайбрек след 6:3.

Първият минипробив в третата част дойде при 4:4, когато Федерер допусна двойна грешка. Отбора на света получи три мачбола при 9:6 и Кевин материализира още първия с мълниеносен ретур, като по този начин донесе намали разликата в победите на 1:3, след победите на Григор Димитров над Франсис Тиафо (6:1, 6:4), Кайл Едмънд над Джак Сок (6:4, 5:7, 19:6) и Давид Гофен над Диего Шварцман (6:4, 4:6, 11:9).

Източник: TennisKafe.com