еал (Мадрид) победи Манчестър Юнайтед с 2:1 на стадион "Филип II Македонски" в македонската столица Скопие и за четвърти път в историята спечели Суперкупата на Европа. Каземиро (24) и Иско (52) вкараха головете за успеха на "кралския" клуб, който повтори постижението на Милан от 1989 и 1990 година и стана вторият тим с две поредни Суперкупи на Европа. Досега "белият балет" има четири отличия във витрината си, но изостава по този показател от Барселона, който е с 5, колкото има и Милан. Голямата звезда на европейския клубен шампион Кристиано Роналдо остана резерва, а мястото му зае Иско. Португалецът все пак се появи в игра в 83-ата минута на мястото на Бензема.

Ромелу Лукаку (62) се разписа за "червените дяволи", които така и не успяха да стигнат до изравняване на резултата. Така Манчестър Юнайтед не успя да вдигне този трофей за втори път. Този мач бе специален за мениджъра Жозе Моуриньо, който освен, че се изправи срещу бившия си клуб, стана и първият треньор, който участва на финал за този трофей с трети различен отбор и отново не успя да го спечели. Преди този финал португалецът имаше две загубени битки за трофея - начело на Порто през 2003 година и с Челси през 2013 година.

Футболистите на Зинедин Зидан владееха повече топката в началните минути и можеха да поведат рано в резултата. В 15-ата минута след центриране отляво Каземиро засече топката с глава и я прати в напречната греда. Последва мълниеносна контраатака на Манчестър Юнайтед и удар на Пол Погба, но кълбото срещна тялото на защитник. Две минути по-късно Каземиро получи подарък пред наказателното поле на "червените дяволи" и шутира силно, но над вратата.

Последва пропуск и на Иско с далечен шут, за да се стигне до 24-ата минута, когато Даниел Карвахал изведе прекрасно Каземиро зад бранителите на Юнайтед и бразилецът преодоля Де Хеа за 1:0. При попадението останаха сериозни съмнения за засада на бразилеца.

В 35-ата минута Андер Ерера отне топката и тръгна към наказателното поле, но Лукаку не се ориентира и взе топката пред погледа на испанеца, а съдията вдигна флага си за засада. В 43-ата Лука Модрич нахлу в наказателното поле на английския тим, а топката впоследствие стигна до Бензема, който шутира ниско и Де Хеа изби в корнер.

Веднага след почивката в 47-ата минута Тони Кроос отправи силен шут от дъгата пред наказателното поле, а Де Хеа отново трябваше да се намесва решително. Секунди по-късно и Марсело можеше да се разпише, но топката рикошира в бранител и отново излезе в корнер.

"Кралският" клуб продължи да контролира събитията на терена и в 52-ата минута удвои аванса си. Бензема задържа добре топката и подаде към Иско, който направи двойно подаване с Бейл и се разписа за 2:0. "Червените дяволи" веднага имаха шанс да върнат един от головете. В ответната атака Кейлор Навас първо спаси удар с глава на Пол Погба, а при добавката Ромелу Лукаку от непосредствена близост шутира силно и прати топката над вратата.

В 61-ата минута Гарет Бейл бе изведен сам в наказателното поле на Юнайтед и с мощен шут прати топката в напречната греда. Секунди по-късно Бензема остана на земята и не можа да стреля удобна позиция. Минута по-късно Неманя Матич отправи силен удар от далечна дистанция, Кейлор Навас отново спаси, но този път Ромелу Лукаку не сгреши при дабавката и намали на 2:1. 

В игра за английския тим се появи Маруан Фелайни и белгиецът увеличи процента на спечелени единоборства от "червените дяволи". В 80-ата минута той трябваше да получи медицинска помощ, а малко след това Маркъс Рашфорд имаше чудесно възможност за изравняване на резултата, но Кейлор Навас със сетни усилия изби в корнер. Три минути по-късно в игра за "белия балет" се появи голямата звезда Кристиано Роналдо.

След дългото прекъсване заради оказването на медицинска помощ на Фелайни срещата получи 7 минути добавено време и още в първата от него двата тима имаха възможност за гол. Първо удар на Фелайни бе отразен от Кейлор Навас, а след това и Марко Асенсио пропусна на острещната врата, където се прояви Де Хеа. Малко след това пък Серхио Рамос отправи неточен удар и също изпусна шанс да сложи точка на спора. В последните секунди Роналдо пробва късмета си от пряк свободен удар, но прати топката над вратата.

Реал (Мадрид) – Манчестър Юнайтед 2:1
1:0 Каземиро (24), 2:0 Иско (52), 2:1 Ромелу Лукаку (62)

Стадион: „Филип II Македонски“
Съдия: Джанлука Роки (Италия)

Състави:
Реал Мадирд: Кейлор Навас, Дани Карвахал , Серхио Рамос , Рафаел Варан, Марсело, Лука Модрич, Каземиро, Тони Кроос, Иско (74 - Лукас Васкес), Гарет Бейл (74 - Марко Асенсио), Карим Бензема (83 - Кристиано Роналдо)
Резерви: Касия, Начо, Ернандес, Ковачич, Асенсио, Лукас Васкес, Роналдо
Контузени: няма; Наказани: няма
Треньор: Зинедин Зидан

Манчестър Юнайтед: Давид Де Хеа, Антонио Валенсия, Виктор Линдельоф, Крис Смолинг, Матео Дармиан, Неманя Матич, Андер Ерера (56 - Маруан Фелайни), Пол Погба, Хенрих Мхитарян, Джеси Лингард (46 - Маркъс Рашфорд ), Ромелу Лукаку
Резерви: Ромеро, Карик, Фелайни, Мата, Дани Блинд, Рашфорд, Марсиал
Контузени: Рохо, Шоу, Йънг; Наказани: Бай, Джоунс
Треньор: Жозе Моуриньо