С вдъхновяваща и зрелищна церемония Канада откри X-те параолимпийски игри във Ванкувър. Церемонията се състоя на олимпийския стадион "Би Си Плейс" пред очите на близо 50 хиляди зрители, които бяха "закриляни" от един от трите талисмана на игрите - Суми, който за местното население е олицетворение на дух-покровител. Организаторите заявиха, че неговата цел е да вдъхнови параолимпийците и гостите на надпреварата. 

"Тези игри се провеждат в чест на всички спортисти по целия свят, които проявяват достатъчно упорство, самоотверженост, храброст и воля за победа. Те не са създадени, за да будят възхищение от върховите спортни постижения, а за да демонстрират солидарността на всички хора към параолимпийците", заяви канадският губернатор - Микаел Жан, която каза встъпителните слова и на откриването на XXI-те зимни олимпийски игри на 12 февруари.

На церемонията по откриването, която премина под надслов "Примерът на едни вдъхновява останалите", взеха участие близо 5 хиляди артисти на възраст между 4 и 92 години. Те приветстваха за добре дошли в Канада повече от 600 параолимпийци от 44 страни, а в парада на нациите участие взе и българската делегация от трима състезатели, които ще стартират в ски-бягането. Белгия, Босна и Херциговина и Сърбия се отчетоха с най-малко параолимпийци - по един, докато единствената жена-знаменосец бе от Исландия. Великобритания пък се изяви със състезател, който участва и на летни игри.

"Тези игри ще се проведат в чест на всички спортисти - мъже и жени, по целия свят. В подготовката си за състезанията в Канада параолимпийците дадоха всичко от себе си, за да докажат, че за тях няма невъзможни неща", заяви председателят на Орагнизационния комитет Джон Фурлонг.

Състезателите на параолимпиадата ще се борят за разпределението на медалите от 5 различни дисциплини - хокей на лед с шейни, кърлинг в инвалидни столове, ски-бягане, биатлон и ски-алипийски дисциплини. Фаворит е канадският олимпийски тим, който е най-многобройният на игрите с 57 параолимпийци. Втори е отборът на САЩ с 50 спортисти, сред които попадат дори и петима ветерани от войни. Русия е с 32-ма параолимпийци, но също е сред лидерите, след като спечели 33 медала в Торино.

Паролимпийските игри във Ванкувър ще се проведат от 13-и до 22-и март, като първият комплект медали ще бъде разпределен още в събота в спускането от ски-алпийските дисциплини за жени със зрителни увреждания. На 13-и март ще бъдат раздадени и други 11 комплекта медали, а последният на параолимпиадата ще бъде от слалома за мъже в седнало положение./БЛИЦ