Ваня Георгиева, която е редовна читателка на БЛИЦ, изпрати до медията ни свой коментар за Григор Димитров – защо отбягва родината си и не си направи труда да дойде на „София Оупън”. Предлагаме ви без редакторска намеса откровеното писмо на дамата.

„София Оупън” е тенис събитието на България за тази година. Истинските фенове на тениса чакат с месеци и я обсъждат с години турнира. Един факт обаче бие на очи и това е отсъствието на най-добрия ни тенисист.

Григор Димитров заслужава уважение и адмирации за невероятните успехи, които е постигнал и които завинаги ще останат в историята на българския тенис. Макар и да обичаме да го оплюваме и коментираме, той безспорно е най-добрият наш състезател и визитна картичка в тениса за нашата страна. Въпреки всичко, него го няма в „Арена Армеец”.

Слуховете и коментарите за отсъствието му са много, но фактът е един и е безспорен – „София Оупън” се провежда без най-голямата си звезда. Губещите в случая са всички.

Проблемите с диалога между Григор и федерацията взеха най-голямата си жертва - българските фенове, малките дечица, които с нетърпение чакат, надяват се да видят и да се порадват на Григор.

Отношението на нашия тенисист към българските фенове в чужбина е невероятно. Няма негов мач, в която и да е точка на света, където да няма българи, които да подкрепят нашето момче, а той да им отвръща с благодарност и уважение. Българи обаче има и в България.

Турнирът в София е единствената им възможност да се докоснат до звезда от тази величина. Децата тук останаха без автографи и спомени с нашето момче. Залата няма и не ще има този заряд, който всички почувствахме преди две години. От това обаче не губят само феновете, но и Григор. Няма друго място на земното кълбо, където той ще бъде посрещнат така, като тук. Феновете дори отдадоха и заслужено внимание на неговия треньор в единствено му професионално участие на ниво ATP на българска земя.

Нима зарядът, който му даде София, не му помогна за мача в Лондон и за най-голямата победа в кариерата му? Григор излезе на корта в Лондон като победител, защото вече беше играл този мач на родна земя и пред родна публика. Сега румънските фенове измъкнаха победата на Копил над Вавринка, сърбите до последно подкрепяха Троицки срещу Монфис, гръцките фенове се зареждат за мачовете на Циципас, а къде е Григор? Той остана без обичта на българските фенове и без възможността да се зареди положително за цялата година.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В ситуацията, разбира се, вина има и федерацията. Статистиката е красноречива, в момента тенисът в България се развива със скоростни темпове. Клубовете отбелязват ръст на децата, желаещи да се докоснат до аристократичния спорт, а отборите на България до 12, 14 и 16 год. бележат забележителни успехи на световно ниво и всичко това се разви, след появата на Григор. Това не бива и не трябва да се забравя.

И въпреки това комуникацията между двете страни липсва. В момента, в който федерацията осъзнае, че не може без Григор и че Григор не може без федерацията, всички ще спечелят. Каквито и проблеми да има между двете страни, това не оправдава тягостното чакане на малките дечица, които се надяват да се срещнат с идола си на българска земя.

Атмосферата, която се създава в „Арена Армеец”, е изключителна. Няма тенисист, който да е взел участие в турнира и да не е оценил това. Именно този турнир е примера за нашите бъдещи състезатели. Забележително е да видиш младите български надежди седнали на първия ред на залата, в досег с едни от най-добрите тенисисти в света.

Всички българи, излезли на тенис корта на „Арена Армеец”, се раздадоха до край и публиката оцени това. Атмосферата на всички мачове с българско участие беше различна и това се усещаше както от публиката, така и от младите момчета, които имаха възможност да излязат и да играят на такова ниво срещу толкова класни противници.

Сега е моментът двете страни да заровят томахавката. Григор има нужда от заряда на българските фенове. Те са тези, които могат да му помогнат да излезе от дупката. Федерацията има нужда от Григор - той е лицето, което ще привлече спонсорите и ще насочи погледът на света към нашата малка страна. А феновете, децата? Те чакат с празни плакати в стаите, нашето момче. Не е ли време за примирие? Колко време остава на Федерацията докато не вземат правата за турнира? А колко време остава на Григор да се порадва истински на обичта на българските фенове на родна земя? Искрено се надяваме догодина по същото време да има турнир в София, с лице Григор Димитров и с много деца, сбъднали мечтата си да видят на живо нашата тенис звезда.
ВАНЯ ГЕОРГИЕВА