Попълнете търсена ключова дума или фраза

Ясен е първият финалист на "Уимбълдън"

https://blitz.bg/sport/tenis/yasen-e-prviyat-finalist-na-uimbldn_371233.html Blitz.bg/Sport

Марин Чилич обърна Сам Куери и за първи път стигна до мача за титлата на турнира

снимка: REUTERS
1 от 1

Марин Чилич е първият финалист на „Уимбълдън“ тази година. Поставеният под №7 в основната схема хърватин обърна американеца Сам Куери с 6:7 (6), 6:4, 7:6 (3), 7:5 в първия полуфинал на третия за годината турнир от Големия шлем и очаква своя съперник, който ще бъде определен от сблъсъка между швейцареца Роджър Федерер и чеха Томаш Бердих.

Това е пета победа за Чилич от пет мача срещу Куери и трета на „Уимбълдън“. Другите два успеха на тази надпревара са от 2009 година, когато хърватинът надделява над американеца във втория кръг на “Уимбълдън” с 4:6, 7:6 (3), 6:3, 6:7 (4), 6:4, и от 2012 година, когато го побеждава в третия кръг трудно със 7:6 (6), 6:4, 6:7 (2), 6:7 (3), 17:15.

Днес Чилич загуби първия сет с тайбрек, но след това спечели следващите три части и заслужи мястото си във финала тази неделя. Куери е първият американец при мъжете, класирал се на полуфинал на сингъл в турнирите от Големия шлем от 2009 година насам и днес беше близо до това да изпрати мача в решаващ пети сет, но в крайна сметка загуби с 5:7 в четвъртата част.

В първия сет и двамата тенисисти печелеха геймовете при своите подавания и се стигна до тайбрек. В него Чилич поведе с 4:1, но Куери обърна резултата до 5:4 в своя полза, като имаше и два сервиса на разположение. Чилич обаче изравни за 5:5, след което Куери стигна до сетбол при 6:5. Чилич изравни за 6:6, но американецът стигна до нов сетбол при 7:6 и го реализира, печелейки тайбрека с 8:6 точки.

Във втория сет Куери имаше трудности на свой сервис и Чилич се възползва от това. Хърватинът стигна до пробив в седмия гейм и затвори сета при 6:4 в своя полза.

Чилич направи ранен пробив в третата част, но той веднага бе върнат от Куери. След това и двамата печелеха подаванията и отново трябваше да играят тайбрек. Куери загуби две точки на свой сервис и хърватинът взе тайбрека със 7:3.

В третия гейм на четвъртия сет Куери направи пробив, но хърватинът го върна и поведе с 5:4. При 6:5 Чилич си извоюва два поредни мачбола, реализирайки втория, за да се класира за финала.

Хърватинът за първи път ще спори за трофея на „Уимбълдън“ при 11-ото си участие в турнира. Той е вторият представител на родината си, който ще играе финал на „Ол Ингланд Клъб”. Преди него това стори Горан Иванишевич.

За Чилич това ще бъде второ участие на финал в турнир от Големия шлема след 2014 година, когато срази японеца Кей Нишикори за трофея на Откритото първенство на САЩ.

Ако хърватинът спечели в неделя, ще дебютира в първата петица на световната ранглиста  на АТР.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА и СХЕМА НА "УИМБЪЛДЪН" ПРИ МЪЖЕТЕ 
РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА и СХЕМА НА "УИМБЪЛДЪН" ПРИ ЖЕНИТЕ

Още по темата

Коментирай

1 Коментар