В интервю пред L’Equipe Матс Виландер разкри каква според него е причината Роджър Федерер да не успя да реализира двата си мачбола на свой сервис в петия сет от финала срещу Новак Джокович. Двете легенди изиграха най-дългия финал в All England Club, предоставяйки на зрителите зрелище, което ще се помни дълго.

Макар двубоят да бе много равностоен, статистиката показва, че Маестрото е имал известно предимство извън тайбреците, в които е допуснал общо 11 непредизвикани грешки при 0 за опонента си. Бившият №1 и анализатор на Евроспорт Виландер обаче не смята, че причината за загубата е в дългите геймове.

Носителят на седем титли от Големия шлем обърна внимание на началния удар на швейцареца при двете точки за спечелване на мача при 8-7, като според него Федерер е играл прекалено на сигурно, без да търси изненада и риск:

„Джокович никога нямаше да подходи така. Това е нормален сервис в слабото място на противника. В тези ключови моменти Федерер си плати за годините между 2004 и 2007, когато доминираше съперниците си и никога не му се наложи да се справя с важни геймове.“

„Тогава не срещаше такава съпротива, беше прекалено лесно за него и не се подобри тактически. Днес обаче се изправя срещу хора като Рафа Надал и Джокович, които са майстори от тактическа гледна точка, той не провежда важните точки правилно.“

Макар да имаше своите шансове и по-късно в срещата, пропуснатите мачболи в 16-ия гейм на петия сет се оказа ключови и в крайна сметка Ноле се наложи в тайбрека при 12-12.