Григор Димитров победи трудно американеца Джон Иснър със 7:6(4), 7:6(10) и се класира за финала на силния тенис турнир от сериите "Мастърс" в Синсинати (САЩ). Така българинът за първи път в кариерата си ще играе финал на Мастърс турнир от категория ATP 1000. В спор за трофея поставеният под номер 7 Димитров ще срещне Ник Кирьос (Австралия) или Давид Ферер (Испания).

Преди това Иснър и Димитров бяха играли само веднъж и победата бе за американеца. Той се наложи със 7:6, 6:2 над Гришо на турнира в Маями през 2015 година.

Полуфиналът в Синсинати бе изключително равностоен и битката се водеше точка за точка, гейм за гейм, докато не се стигнеше до тайбрек. Българинът бе малко по-концентриран и спечели двата тайбрека, за да достигне първия Мастърс финал в кариерата си.

В първия сет двамата печелеха без проблеми подаванията си и логично се стигна до тайбрек. В него Гришо само веднъж проби американеца на негов сервис за точка и това се оказа достатъчно да спечели със 7:4 точки, а с това и сета при 7:6 гейма.

Втората част също бе равностойна и двамата продължиха да печелят подаванията си. При 5:4 в своя полза Гришо имаше мачбол, но Иснър го отрази с ас. Стигна се до нов тайбрек, в който битката също се водеше точка за точка. При 11:10 точки американецът прати топката е мрежата и Димитров спечели тайбрека, а с това и мача, за да се класира за финала.

ПЪРВИ СЕТ
В първата част двамата тенисисти печелеха безапелационно подаванията си, като по веднъж го направиха и на нула. Нито един от двамата не получи шанс за пробив и логично се стигна до тайбрек. В него Гришо поведе с 2:1, а след това взе точка при един от сервисите на американеца и разликата стана 5:2 точки. Иснър намали на 5:4, но Димитров не сгреши на свой сервис и след нови две точки спечели тайбрека със 7:4, а с това и първия сет.

ВТОРИ СЕТ
Втората част също бе изключително равностойна, като двамата продължиха да печелят подаванията си. Иснър сервираше за оставане в мача при 4:5 гейма и Димитров дори имаше мачбол, но не успя да го спечели, след като американецът го отрази с ас. И тази част трябваше да се решава с тайбрек. В него Гришо поведе с 2:0 точки, но изпусна преднината си. След това Димитров направи минибрейк за 4:3, но заради лоша атака на мрежата се стигна до 4:4. Иснър първи стигна до сетбол, но Димитров имаше сервис и лесно изравни за 6:6. Двамата продължиха да печелят подаванията си до 11:10 точки за Гришо. Тогава  Иснър заби форхенд в мрежата и загуби срещата, а българинът се класира на финал.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ДЖОН ИСНЪР 7:6 (4), 7:6 (10)

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ НА ТУРНИРА В СИНСИНАТИ