Жи-Вилфред Цонга заяви, че е изживял най-хубавите си моменти на корта, откакто се занимава активно с тенис, след победата си над Анди Родик в Париж. В близо тричасов спектакъл французинът надделя с 5:7, 6:4, 7:6 над Родик, с което запази шансове и за заключителния турнир на 8-те най-добри през годината в Шанхай.

„Изключителен мач за мен. Това бяха и най-хубавите моменти от моя живот на корта. Изпитах истинско удоволствие. Този мач не може да се сравни с финалът ми в Австралия, тъй като играта в зала е далеч по-различна. Тук шумът е несравним, а хората непрекъснато скандират буквално в лицето ти. Повратният момент дойде във втория сет, когато спасих всички тези точки за пробив (10). Казвах си „още само 1” и „трябва да я спася” и не мислех какво може да се случи, ако не успея. Срещу Анди трябва да се възползваш от всеки шанс, който ти се открие”, коментира Цонга.

Противно на мнението, че не е бил в добра физическа форма, етническият конгоанец сподели, че се чувства много добре и ще бъде напълно възстановен за днешния си мач срещу друг американец – Джеймс Блейк. „Особено в тайбрека почувствах прилив на енергия и бях уверен в силите си. Срещу Блейк ще бъде мачът на сезона за мен и определено съм готов за него.

Много ми се иска да участвам на всеки един турнир от сериите „Мастърс” с моя приятел Жил Симон, но не винаги и двамата можем да стигнем еднакво далеч. С Блейк ме чака поредната битка за моята чест”, допълни Цонга./БЛИЦ