Треньорът на Григор Димитров - Дани Валверду разкри тайната за успехите на Гришо в последната година. Според специалиста двамата се разбират страхотно, като българинът е успял да промени няколко важни неща в себе си, за да започне да постига успехи. 

"Димитров се бореше с нервите, особено във финала, и намери начин да победи. Когато Димитров е концентриран, той играе на много високо ниво, но работихме върху това да се справя и в тези дни, в които не е в зоната. На финала бе въпрос на воля и Григор отговори на този въпрос. Григор демонстрира положителното отношение в трудните моменти и това се вижда от статистиката през годината - 17:10 в тайбрек сетове, 8:5 срещу играчи от топ 10 и 4:1 във финали.

След година и половина, Димитров е възприемчив като в деня, в който започнахме", радва се Валверду. "Той се откри пред мен във времето, споделя ми своите виждания и амбиции. За мен е важно да му обясня защо правим определени неща, защо тренираме осем часа на ден. Държа на постигането на краткосрочните цели и на анализа на представянето след турнирите.

Тенисът е начин на живот. Човекът, който си извън корта трябва дабъде същият човек, който се появява в решителните моменти на мача. Играчът, който виждаме при 6:3, 2:0 може да реагира различно в ситуация при 5:50, 40/40. По време на решителните моменти този играчи може да бъде раздразнен или смутен. Играчът, който приема нещата по правилния начин е този, който е свикнал, който има манталитета и рутината да се чувства комфортно под напрежение. В тези моменти помага времето, което влагаме извън корта", обясни Валверду.

Треньорът подчерта, че за победите във важните моменти на мача е нужно да няма разсейвания и тотална концентрация.

"Искаме да задържим фокуса върху важното и да избягваме ненужните разсейвания. Разбира се, правим забавни неща извън корта, но ги правим като отбор. Опитваме се да държим нещата леки и спокойни около Григор, но в същото време се опитваме да се дистанцираме от хора и неща, които могат да го разсеят от важното. Ако искаш да играеш добре, не може мислите ти да са другаде. Логично, добрите резултати на корта правят задачата да мислиш за играта по-лесна."

Според Валверду Григор винаги е бил топ играч, просто е трябвало да "събере пъзела" в играта си: "Той винаги е бил на най-високо ниво, но в тениса има повече от това да се представяш добре в турнирите. Всекидневната отдаденост, тренировките и желанието да се подобряваш - всичко трябва да е налице и за Григор е така."