“Щастлив съм да бъда в България. За мен това означава много...”

Думите са на едно 19-годишно момче, за което тепърва ще се говори. Всъщност, момчето расте с всеки изминал ден и вече показва мъжки характер. Само преди няколко дни Александър Донски спечели титлата от държавното лично първенство за мъже на закрито у нас. Във финала той победи един от фаворитите Александър Лазов, а с успеха си заслужи право на участие в турнира София Оупън.

В същия турнир, на който Григор Димитров не пожела и не счете за нужно да играе. Нищо, че организаторите, държавата и българите платиха, за да може надпреварата да се проведе. Но да се върнем на Донски. Той с право може да бъде наречен Новия Григор Димитров. Има не по-малък талант от този на хасковлията, има потенциал да го развие и да стигне далеч. А явно има и желание да се прибере в България. Нищо, че е роден в САЩ и е израснал в Канада. Но има и желание да участва за България за Купа Дейвис. Нещо, което Григор вече няколко пъти не направи, оправдавайки се винаги с по-важни ангажименти…

Александър Донски е от голямо семейство – има трима братя и една сестра. Почти всички спортуват, а самият той хваща ракетата на 5-годишна възраст. “Когато започнах да играя, ми хареса да печеля. Затова продължих да го правя”, споделя талантът. Според треньорите му Алекс се отличава с много добро мислене на корта, невероятен хъс за победа и удоволствие за работа. Канадската федерация не му помага особено и затова се връща в България, за да сбъдне мечтата си. А тя е да стане професионален тенисист и да побеждава най-големите.

В момента треньор му е Иво Величков в ТК “Диана”. Тандемът видимо успява и мечтае за още по-сериозни резултати. Естествено, че трябва и работа, но Алекс не се плаши от това. Свикнал е още от малък на тежки тренировки както на корта, така и във фитнеса, където има още върху какво да работи.

Самият Алекс не се спира пред трудностите: “Миналата година ми беше първа като професионалист. Беше трудно, трябваше да изиграя 25 турнира, за да спечеля първата си точка. Нещата се получаваха бавно, но това е нормално. Трябва да продължа да работя.

А за финал тенисистът добавя: “Много ми харесва в България. Живея при баба ми, което е страхотно. Мисля да остана да живея в България още дълго време...”

Така някои бягат от България и трудно се учат на уважение, други се връщат, за да са тук и да поставят българския флаг до сърцето си...