Мнозина специалисти в тениса предрекоха, че тяхната ера завърши. На Роджър Федерер и Рафаел Надал. И имаше логика в очакванията, защото следващите налитаха като оси – Мъри, Джокович, Вавринка, както и тези от по-младото поколение. Мнозина определиха Федерер и Надал за ветерани или за „старци“, които играят за последно десет.

Тази година обаче точно тези старци сложиха в малките си джобове младежите и следващото поколение. Роджър и Рафа спечелиха и четирите титли от турнирите от Големия шлем. Разделиха си по два – Федерер взе Аустрелиън Оупън и Уимбълдън, а Рафа триумфира на любимия си Ролан Гарос и в неделя на Ю Ес Оупън.

С няколко думи – четири от четири. Четири турнира, спечелени от великаните Роджър и Рафа. Швейцарецът събра 19 титли от Шлема, а испанецът има вече 16. И вместо да дадат път на следващите, те не се отказват. Въпреки че някои ги отказаха преждевременно.

Любопитното е, че за първи път след 7 години двамата големи съперници спечелиха и четирите турнира през годината. Това се случи за последно през 2010 година. Тогава Федерер спечели в Австралия, а Надал взе следващите три надпревари. В следващите години те печелеха, но винаги някой друг се промъкваше помежду им. Всъщност, това са четирима тенисисти – Джокович, Мъри, Вавринка и Марин Чилич.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ