Ник Кирьос показва досега в Мелбърн на „Аустрелиън Оупън” своята позитивна страна и събужда големи надежди в родината си. След неговата четирисетова победа срещу французина Жо-Вилфред Цонга любимецът на публиката е на 1/8-финал, където го чака Григор Димитров.

Род Лейвър е вече на 79 години. Той е идол на цели тенис поколения. Човекът, който два пъти е печели истинския Голям шлем – всичките четири турнира в една календарна година. Лейвър е и човек, който има набито око и аналитична острота, която може да се сравнява с тези на така наречените тенис експерти по радиото и телевизията. При Лейвър в никакъв случай не е шовинизъм, когато описва своя сънародник и лошо момче Ник Кирьос като „най-големия талант” в тура. В същото време легендата е и критичен, казвайки: „Колко е лошо да трябва да гледам как Ник пропилява своя потенциал”.  

Още преди мача с Цонга Лейвър изпрати две послания към Кирьос чрез социалните мрежи. Първото от тях бе, че ще се радва извънредно на тази голяма битка, а второто, че фаворизира австралиеца. Великият Род Лейвър не бе разочарован ни най-малко, защото сънародникът му триумфира след 7:6(5), 4:6, 7:6(6), 7:6(5) в четирисетов трилър на корта, продължил над три часа. Така австралиецът потвърди, че е понякога е хладнокръвен, друг път избухлив и все пак контролиращ себе си боец, чиято игра радва феновете. Кирьос не е тенисист, от който може да се очаква липса на дисциплина или пък да има проблеми с мотивацията.

„В момента бера плодовете на правилната подготовка за сезона”, казва австралиецът, който очаква нов голям сблъсък на 1/8-финалите срещу настоящия шампион от финалния за годината турнир на АТП в Лондон. Това е намиращият в силна форма и самоуверен Григор Димитров. „Ще бъде равностойна битка. Победителят със сигурност ще играе решаваща роля и в борбата за титлата”, предполага друга легенда на тениса Джон Макенроу.

Кирьос, който дълго време бе считан за скандален тенисист също като своя сънародник Бърнард Томич, тези дни е напълно нормален професионалист, който се е концентрирал върху случващото се и изпитва удоволствие от работата си.

Рядко в своята кариера Кирьос е бил толкова стабилен и пресметлив, както от началото на 2018 година. Той започна сезона с триумф пред собствена публика в Бризбейн, където на финала имаше за съперник Димитров. На българина също от години се предрича голямо бъдеще, но до триумфа му в Лондон миналия ноември нямаше достатъчно хъс да докаже таланта си.

Кирьос изглежда се е взел в ръце или поне за момента. Може би това има някаква връзка и с фондацията за деца в неравностойно положение, която основа и на която вече дари 100 000 австралийски долара. Той иска да бъде запомнен като някой, „който е помогнал на други хора, а не непременно като страхотен тенисист”, казва самият Кирьос. Може би пък и с двете неща ще се справи еднакво добре, за да бъде страхотния професионалист и добрия човек Кирьос.

По материал на Йорг АЛМЕРОТ, tennisnet.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ

АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, МЪЖЕ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, ЖЕНИ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ