Стефанос Циципас изигра нов силен мач срещу Рафаел Надал, но Матадора успя да надделее във важните моменти и ще защитава титлата си в Рим в неделя. Световният №2 стигна до успех с 6-3, 6-4 след почти два часа на корта.

Още от първите точки стана ясно колко висококачествен мач ни предстоеше да гледаме. Двамата влизаха в дълги интензивни разигравания, в които за пореден път впечатление направи стабилността на бекхенда на младия грък. Въпреки това при опитите си да се изтегля за агресивен удар от форхенд, Стефанос често опразваше половината корт и именно с два минаващи удара в това пространство Рафа поведе в резултата с 2-0.

Последва маратонски гейм на Краля на клея, в който той трябваше да спасява два шанса за рибрейк, но се справи и в двата случая, увеличавайки преднината си в сета. До края на първата част двамата сервираха уверено и ограничиха възможностите за изненади от посрещане – 6-3.

Двамата продължаваха да поддържат подобно ниво и във втория сет, но в началото му 20-годишният тенисист отново бе изправен пред предизвикателство на свой начален удар. Спаси два брейкбола, но пререкание със съдията на стола го разконцентрира и позволи на съперника му да поведе с 2-1. Циципас бе недоволен от факта, че реферът на няколко пъти отменяше решенията на колегите си на страничните линии, като във всеки от случаите решението бе в ущърб на световния №7.

До края на срещата Стефанос така и не получи шанс да се завърне в сета – 6-4 6-4 и финал за Матадора. В мача за титлата Надал ще се изправи срещу Новак Джокович или Диего Шварцман, който играят помежду си по-късно днес.