Йелена Остапенко сензационно триумфира на "Ролан Гарос" след успех с 4:6, 6:4, 6:3 над Симона Халеп. 20-годишната латвийка, за която това е първи трофей на турнир от Големия шлем, стана първата непоставена победителка в надпреварата. Това е и първа титла въобще в кариерата на родената на 8 юни 1997 година Остапенко. До момента тя не бе спечелила нищо на ниво WTA. Има 7 титли от ITF турнири, но като девойка. До момента имаше три финала на WTA ниво - и трите загубени.  

Първи сет
Срещата започна разочароващо за Халеп, която допусна пробив още в първия гейм. Румънката обаче бързо влезе в релси и изравни за 1:1. В 5-ия гейм тя отново загуби подаването си, но отново изравни още в следващата част за 3:3. В 10-ия гейм опитът на Халеп си оказа влияние и тя проби, за да поведе в сетовете.

Втори сет
Халеп започна по впечатляващ начин втория сет и набързо поведе с 3:0. Последва необясним спад в играта й, от който се възползва Остапенко. 20-годишната латвийка осъществи пълен обрат за 4:3 в нейна полза. Последва пробив за Халеп и ново равенство - 4:4. Остапенко не се смути от развоя и за трети път в сета спечели подаване на съперничката. В 10-ия гейм тя бе безкомпромисна и изравни сетовете.

Трети сет
В решителната трета част латвийката демонстрира изключително здрави нерви и сведе до минимум грешките си. От другата страна корта Халеп пък изглеждаше изключително притеснена и това се забеляза в играта й. Остапенко стигна до цели 3 пробива, а на свой ред допусна само 1 такъв. Това се оказа напълно достатъчно за крайния успех в мача.

СХЕМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ "РОЛАН ГАРОС" ПРИ МЪЖЕТЕ - ТУК 
СХЕМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ "РОЛАН ГАРОС" ПРИ ЖЕНИТЕ - ТУК