Рафаел Надал победи без особени проблеми в третия кръг на Аустрелиън Оупън Алекс де Минаур с класическото 3:0 сета (6:1, 6:2, 6:4). Младият австралиец, известен с прякора Демона и чиито жили тече испанско-уругвайска кръв, демонстрира отличния си потенциал. Това обаче не му беше достатъчно да спечели даже и сет срещу Рафа, който се класира на  1/8-финалите в първия турнир от "Големия шлем" за годината. 

Още в първия сет представителят на домакините имаше шанс да пробие Надал, но испанецът показа здрави нерви и спечели своя сервис, а след това взе всички останали разигравания до края на частта. Във втория сет Рафа отново доминираше видимо, като записа два пробива още в самото начало, както и в средата на частта, за да затвори на 6:2. Третият сет започна с нов пробив на Матадора, но въпреки това до неговия край не му бе никак леко, като на два пъти той можеше да бъде пробит, но все пак показа класа и задържа преднината си, печелейки с 6:4.

В следващия кръг Рафа Надал ще срещне Томаш Бердих, който по-рано отстрани Диего Шварцман. Двубоят им ще се състои в неделя, като часът все още е неясен.