Последен шампион: Роджър Федерер (Швейцария)
С най-много титли: Пийт Сампрас (САЩ) и Иван Лендъл (Чехословакия) – 5
Най-млад победител: Джон Макенроу (САЩ) 1978, когато е на 19 години
Най-възрастен победител: Илие Настасе (Румъния) 1975, когато е на 29 години
Награден фонд: 4,45милиона долара

Съставът през тази година*

2.Роджър Федерер (Швейцария): При победа ще се присъедини към Сампрас и Лендъл, които имат по пет титли от заключителния турнир. При победа ще стане вторият състезател с три последователни титли, след Лендъл, който триумфира между 1985 и 1987 г.

3.Новак Джокович (Сърбия): Спечели “Аустрейлиън Оупън” и турнирите в Индиън Уелс и Рим и е само на 310 точки зад Рафаел Надал в световната ранглиста. Наскоро обаче загуби три финала.

4.Анди Мъри (Англия): Върхът в кариерата му е четвъртото място в момента, което стигна след титлата от “US Open”. През октомври спечели “Мастърс”-а в Мадрид и турнира в Санкт Петерсбург.

5.Николай Давиденко (Русия): Най-добрата новина за него през годината е, че бе оправдан по слуховете, че е уредил мача с Мартин Васало Аргуело през 2007 г. Не е минавал четвъртия кръг в турнири за Големия шлем.

6.Анди Родик (САЩ): Победи Надал и Джокович по пътя към трофея в Дубай. Годината му не бе добра, като загуби със страната си срещите за “Купа Дейвис” от Испания.

7.Жо-Вилфрид Цонга (Франция): Върхът за него през сезона бе финалът на “Аустейлиън Оупън”, а след това победата над Налбандян в Париж. След нея попадна в топ 10 за първи път и стигна финалния турнир.

8.Хуан Мартин дел Порто (Аржентина): Забележителна година за 20-годишния аржентинец, който спечели четири последователни турнира и помогна на страната си да стигне финала за “Купа Дейвис”. През април бе 81-и, а през октомври – шести в класацията на АТП. В Шанхай ще бъде най-младият състезател.

9.Жил Симон (Франция): Симон замени контузения Рафаел Надал, но французинът се намира в най-добрия си сезон. Попадна в топ 10 за първи път този месец, благодарение на трите спечелени титли и финала в Мадрид.

*Заб. Числата пред имената отговарят на мястото на играча в ранглистата. Номер 1 в света Рафаел Надал отказа участие заради контузия./БЛИЦ