Два пъти Роджър Федерер, два пъти Рафаел Надал. Турнирите от Големия шлем през 2017 година завършиха с резултати, които малко хора са очаквали преди година.

Когато Роджър Федерер посети миналия октомври откриването на тенис академията на Рафаел Надал, срещата на двамата титани в Майорка излъчваше леки сантименти. Федерер точно бе по средата на дълга пауза заради травма, а Надал се оплакваше от нови проблеми и завърши предсрочно сезон 2016. Други звезди доминираха на кортовете. Съперничеството между Анди Мъри и Новак Джокович определяше заглавията. Дори и намиращият се в сянката на Федерер негов сънародник Стан Вавринка спечели един от турнирите в Големия шлем – Ю Ес Оупън през 2016 година.

Празненствата около откриването на ултрамодерния тренировъчен център на Надал напомняха на онези семейни рождени дни, на които всички споделят най-красивите си спомени от вчера или по-предни дни. Федерер се пошегува тогава с думите, че ако децата му някога искат да започнат да се занимават с тенис, ще прати в този център, при Рафа.

Това, което се случи в следващите 10 месеца, двамата едва ли са очаквали или мечтали. Федерер, който започна 2017 година с триумф на „Аустрелиън Оупън“ срещу симпатичния Надал и който спечели „Уимбълдън“, и самият Рафа бяха в центъра на прожекторите тази година. Испанецът се оплакваше от травми в продължение на три години, но спечели десетата на „Ролан Гарос“ и имаше последната дума на Ю Ес Оупън в тази година на брилянтния ренесанс на двама титани, които са приятели.

„Бяха невероятни месеци, изпълнени с велики емоции“, каза 31-годишният испанец след триумфа си в Ню Йорк с 6:3, 6:3, 6:4 на финала срещу южноафриканеца Кевин Андерсън. Този турнир бе като самостоятелен поход и успех на един мъж, излъчващ самочувствие, сигурност и солидност. Съмненията и страховете му от последните години изчезнаха и той заяви банално: „Ако се чувстваш добре, играеш добре“.

При всички случаи това бе като пътуване във времето, което Надал и Федерер предприеха в света на тениса през последните осем месеца като турне на голямото завръщане. Точно като в техните най-добри времена на преден план отново е съперничеството между Матадора и Маестрото. Двамата не само спечелиха за четвърти път всички титли от Големия шлем в един сезон, както още през 2006, 2007 и 2010 година, но и за пореден път доказаха, че могат да винаги да се подобряват.

Ученето и реформирането през целия живот са част от играта на Надал точно така, както задължителните принципи при Федерер. Испанецът играе по-агресивно, с повече идеи, по-креативен е от първите си години на корта. Той демонстрира това и на турнира в Ню Йорк, дори и на финала срещу Андерсън. „Той е пример за всеки млад играч“, похвали го германската легенда Борис Бекер.

Актуален става отново въпросът кой от Надал и Федерер ще завърши кариерата си с повече титли от Големия шлем. Швейцарецът има 19 трофея и е рекордьор, а Надал е с 16 титли на сметката си и отново преследва големия си съперник. Испанецът е на 31 години и със сигурност ще има повече време пред себе си на корта, отколкото 36-годишния Федерер. „В момента мога да си представя, че ще продължа да играя още няколко години. Чувствам се великолепно, здрав и във форма“, споделя Надал.

Със сигурност ще бъде интересно следващата година с Надал и Федерер, но и с всички онези от върховите позиции, които ще се възстановят от контузиите си. Анди Мъри, Новак Джокович, Стан Вавринка, Кей Нишикори и Милош Раонич не участваха в Ню Йорк, но ще се завърнат. „Конкуренцията отново ще стане по-сериозна“, прогнозира Надал, който все пак не игра срещу никой от Топ 20 по пътя към титла на Откритото първенство на САЩ.

Йорг АЛМЕРОТ, Spox.com
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ