Евроспорт 1 ще излъчи на живо срещата от втория кръг на Аустрелиън Оупън между Григор Димитров и Макензи Макдоналд (САЩ), обявиха от телевизията за радост на привържениците на Гришо. 

Както вече стана ясно, мачът е утре (17 януари), като прякото предаване ще започне след 10:00 часа българско време, в зависимост от продължителността на предходните двубои.

В навечерието на втория мач на Димитров на кортовете в Мелбърн, първата ракета на България попадна във фокуса на световноизвестния треньор по тенис Патрик Муратоглу, който отново е част от експертния екип на Евроспорт за турнирите от Големия шлем. Рубриката на Муратоглу „Треньорът“ подлага на подробен анализ определени компоненти от играта на най-големите звезди на тениса. 

„През миналата година Григор Димитров безспорно изигра най-силния сезон в кариерата си. През ноември той спечели титлата в турнира „Мастърс 1000“ в Лондон и завърши годината под номер 3 в световната ранглиста. Едно страхотно постижение за играч, който година и половина по-рано се бе сринал до номер 40 в ранглистата и му бе сложен етикета „Пропилян талант“, сподели Муратоглу.

“На какво обаче се дължи този невероятен прогрес в играта на българина? Ако трябва да се отличи един елемент, то това категорично е сервисът. През 2017 година Димитров реализира 77,5% от първия си сервиз, което е с цели 5,2% повече в сравнение с 2016. По този показател сервисът на Григор е също толкова добър, колкото този на доказани специалисти в тази област като Томаш Бердих и Фелисиано Лопес“, добави треньорът на Серина Уилямс.

„Какво обаче прави сервиса на Димитров толкова ефективен? Скоростта му несъмнено е фундаментален компонент“, продължи с анализа си експертът на Евроспорт.

„Миналата година Димитров постигна скорост от 192 км/ч, което е със 7 км/ч повече, отколкото през 2016. Както често се случва, малките промени имат голям ефект. Миналата година българинът спаси 68% от точките за пробив на съперниците, като по този показател се наблюдава ръст от 10% в сравнение със статистиката му от 2016 г. В това отношение резултатът на Григор е по-добър, отколкото на всеки друг. Включително и на Роджър Федерер“, добави Муратоглу.

АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, МЪЖЕ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, ЖЕНИ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ