Новак Джокович определи финала на "Уимбълдън" срещу Роджър Федерер като „най-тежкият психически“, който някога е играл. В същото време шампионът разкри как е превърнал подкрепата за Маестрото, идваща от трибуните, в свое оръжие.

Световният №1 отрази два мачбола и надделя в битка за историята срещу швейцареца, в която шампионът бе определен в тайбрек при 12-12. Двубоят се превърна в най-дългия финал на сингъл в историята на "Уимбълдън", но след пет часа на корта сърбинът вдигна победоносно ръце и защити титлата си.

„Това може би беше най-изискващият мач от психическа гледна точка, в който съм участвал“, каза 32-годишният шампион на пресконференцията след победата. „Имах най-изтощаващия двубой от физическа гледна точка срещу Надал – финала на Australian Open, който продължи почти шест часа (б.а. – през 2012). Но заради всичко днес, този финал бе на друго равнище“.

Феновете по трибуните бурно подкрепяха осемкратния шампион Федерер, но Джокович е имал план как да се справи с това: „Обичам да си го представям по този начин: Когато публиката скандира „Роджър“, аз чувам „Новак“. Знам, че звучи глупаво, но наистина е така. Опитвам да убедя себе си, че е така“.

Световният №1 спечели своя пети турнир от "Уимбълдън" и така изравни легендата Бьорн Борг. Той вече има и 16 „мейджър“ отличия, като се доближи само на две зад Рафаел Надал (18) и на четири зад Федерер (20).

„Тези двама души са може би една от най-големите причини все още да се състезавам на това ниво“, каза Джокович, който спечели последните си четири финала в турнири от Големия шлем.

„Фактът, че те са сътворили история в спорта, ме мотивира и ме вдъхновява да опитам да постигна това, което те са направили. Това, което те са постигнали, а дори и повече. Дали ще успея да го сторя, или не, не знам. Но наистина не виждам възрастта като някаква пречка“, сигурен е 32-годишният сърбин.

Двубоят за титлата на "Уимбълдън" можеше да бъде спечелен и от Федерер, който на два пъти бе само на точка от успеха. Дори спечели 14 точки повече от съперника си, но в крайна сметка световният №1 отрази два мачбола и триумфира.

„Развълнуван и пренаситен от емоции съм, седейки тук, пред вас, като победител. Бях обаче на една точка от загубата. Много лесно нещата можеха да отидат в друга посока“, смята Новак.

„Мислех си, че трябваше да играя по-добре. Но това, което най-вероятно ми позволи да спася мачболите, да обърна мача и да спечеля, бе психическата стабилност в тези моменти. Трябва постоянно да си напомняш, че си тук поради някаква причина. Че си по-добър от съперника“.