Реч на американския президент Теодор Рузвелт, изнесена в Париж през 1910 година, е в основата на вдъхновението на Григор Димитров за снощната победа над Марин Чилич на "Ролан Гарос".

Българинът победи след 4 часа и половина на корта, а на маратонките му се видя заглавието на речта "Мъжът на арената", в която има редица мотивиращи цитати.

Един от най-силните пасажи от думите на Теодор Рузвелт гласи следното:
"Не критикът има значение, не човекът, който изтъква как силните се препъват или къде онези, които вършат полезни дела, са могли да ги на правят по-добре. Уважение заслужава човекът, който действително излиза на арената, чието лице е белязано от прах, пот и кръв, който се стреми към целта без страх, който греши и отново и отново не улучва целта, защото няма усилие без грешки и недостатъци. Който знае какво е да си безкористен и се посвещава на кауза, знае, че мястото му никога няма да бъде сред боязливите и студени душици, които не познават нито победата, нито поражението".

"Преди турнира бяхме с приятели на вечеря. Един от тях ме попита дали съм чел за тази реч на Рузвелт. Казах му, че не съм и същата вечер проверих и прочетох. Впечатлиха ме и се вдъхнових от тях. Това ми даде едно спокойствие", разкри Григор след победата си. 

 Winbet - победата е емоция! (18+)