Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Осмият поставен Кевин Андерсън от ЮАР победи деветия в схемата Джон Иснър от САЩ със 7:6(6), 6:7(5), 6:7(9), 6:4, 26:24 в най-дългия полуфинал и втори най-продължителен мач в историята на „Уимбълдън“ – 6 часа и 36 минути. Така южноафриканецът се класира за първи път в своята кариера на финала най-престижния тенис турнир на трева и трети за годината от Големия шлем. Андерсън завърши мача с 49 аса на сметката си, а съперникът му – с 53. Така Иснър победи и рекорда на Горан Иванишевич за най-много директни точки в едно издание на надпреварата. Южноафриканецът очаква в спор за титлата победителя от сблъсъка между две от големите имена в историята на тениса Рафаел Надал и Новак Джокович.

Иснър започна по-добре в първия сет и още в третия гейм имаше три възможности за пробив, но не успя да се възползва, а Андерсън спечели гейм, продължил 10 минути. Двамата продължиха да печелят подаванията си и не се виждаше как някой може да стигне до пробив. Така логично първият сет бе завършен след тайбрек, в който южноафриканецът спечлеи с 8:6 точки.

Във втория сет Андерсън имаше шанс за пробив при 4:4, но го пропусна. Стигна се до нов тайбрек, в който Иснър поведе с 5:0 и го спечели със 7:5 точки, изравнявайки сетовете.

При 3:4 в третата част Джон Иснър бе пробит за първи път от началото на турнира след 110 поредни спечелени гейма на негов сервис. Сервирайки за сета обаче, Андерсън сгреши и бе пробит, а това доведе нещата до трети тайбрек в мача. В него южноафриканецът направи двойна грешка при сетбол и в крайна сметка Иснър спечели с 11:9.

Андерсън поиска медицински таймаут за втори път в мача след един в самото начало на срещата, а съперникът му отиде до тоалетната в четвъртия сет. След това южноафриканецът проби за 3:2, но веднага допусна пробив. Въпреки това той поведе с 5:4 след нов пробив и този път се възползва, затваряйки сета при 6:4 на свой сервис.

Епичният пети сет продължи 2 часа и 55 минути, като в него се изиграха невероятните 50 гейма. Двамата тенисисти печелеха сервис геймовете си, а в повечето случаи го правеха доста убедително. Андерсън имаше четири възможности за пробив, но американецът не допускаше да бъде пробит. В един момент дори заваля лек дъжд и организаторите дори бяха готови да прекъснат мача, но това не се случи. При 24:24 Андерсън поведе с 40:0 при сервис на Иснър, който спаси първия брейк пойнт, но след това прати бекхенд в мрежата и бе пробит. Южноафриканецът сервира и спечели за 26:24, триумфирайки в мача.

СХЕМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ „УИМБЪЛДЪН“ ПРИ МЪЖЕТЕ – ТУК

СХЕМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ „УИМБЪЛДЪН“ ПРИ ЖЕНИТЕ – ТУК