Мария Шарапова е новата кралица на „Ролан Гарос“! Рускинята, която често е наричана „наша“ Маша заради връзката си с Григор Димитров, победи на финала в Париж Симона Халеп с 6:4, 6:7(5), 6:4. Срещата бе истински трилър, с много обрати и дълги разигравания и продължи цели 3 часа и 5 минути. Халеп стигна до финала без загубен сет, но не успя да се справи с Шарапова.

Благодарение на успеха си Шарапова ще се изкачи до номер 5 в световната ранглиста, а освен това заработи и 1 500 000 евро от наградния фонд. Титлата от „Ролан Гарос“ е пета за рускинята от турнири на Големия шлем, а премията й за успеха я изкачва до второ място във вечната ранглиста по приходи от наградни фондове.

Любимата на Григор Димитров е 12-ата тенисистка с пет или повече титли от Големия шлем. Успехът пък е втори за рускинята на "ролан Гарос". Тя триумфира тук и през 2012 година.

Финалът между Шарапова и Халеп бе само на 5 минути от това да стане най-дългия в историята на женският тенис.

22-годишната румънка пък се изкачва до номер 3 в световната ранглиста при жените и въпреки, че загуби от Шарапова, продължава да бъде пред нея в класацията.

Мария Шарапова – Симона Халеп 6:4, 6:7(5), 6:4

Първи сет
Първият сет започна ужасяващо за Шарапова, която допусна пробив, а впоследствие той бе затвърден. Халеп демонстрира най-доброто от себе си и изглеждаше сякаш няма как да бъде победена от рускинята.

Маша обаче показа характер и класа и въпреки многото непредизвикани грешки спечели следващите пет гейма и дръпна с 5:2 в резултата. Рускинята започва да вкарва ударите си, а румънката трудно отвръщаше на предизвикателството.

Тук дойде ред на Халеп да влезе в серия. Румънката спечели подаването си, а след това стигна и до пробив, за да стане резултата 5:4 в полза на Маша. Халеп сервира, но бе пробита от приятелката на Григор Димитров и сета приключи при резултат 6:4 в полза на рускинята.

Втори сет
Шарапова започна ударно втория сет и дръпна с 2:0, след като направи силен сервис-гейм и пробив. Халеп не се отчая и бързо се върна в мача. Тя на свой ред направи пробив и спечели подаването си, за да се стигне до 2:2. Двете си размениха по един успешен гейм за 3:3. Любимата на Гришо бе убедителна при подаването си и отново излезе напред в резултата и е все по-близо до титлата.

Шарапова и Халеп си размениха по един успешен гейм, а впоследствие и по един пробив, с което резултатът отново бе равен – 5:5. Румънката поведе с 0:40 при подаването на Маша, загуби две разигравания, но успя в третото – пробив и 6:5 в нейна полза.

Рускинята отново показа класа и характер и стигна до пробив, с което този сет влезе в тайбрек. В него Шарапова допусна минипробив още с първото си подаване, но бързо обърна развоя в своя полза. По всички изглеждаше, че Маша ще триумфира, но Халеп не бе казала последната си дума. От 3:5 румънката спечели четири поредни разигравания и спечели сета - 7:6(5)

Трети сет
Последният сет предложи още зрелище за зрителите. Халеп бе пробита още при първото си подаване, но Шарапова не успя да го затвърди и резултатът стана 1:1. Двете тенисистки взеха следващите си подавания и отново равенство – 2:2.

Тук дойде решителния момент за рускинята. Любимата на Гришо направи пробив на 30, който впоследствие бе затвърден – 4:2 за Шарапова. Поставената под номер 3 в схемата Халеп изцеди и последните капки сила от себе си, но успя да стигне до равенство. Тя взе подаването си, а след това стигна и до пробив – 4:4. Всичко започва отначало.

Рускинята стигна до пробив на 0 при подаването на румънката и застана на сервис за титлата. Гейм на нула и Мария Шарапова е шампион на „Ролан Гарос“.