Рафаел Надал се класира на финала на US Open, след като надигра Хуан Мартин дел Потро с 3:1 сета. На финала световният №1 ще се изправи срещу Кевин Андерсън, който елиминира Пабло Карено Буста в другия полуфинал.

„Правя изключително силен сезон, след като последните две години бяха изпълнени с контузии и тежки моменти. Много съм щастлив. С екипа ми свършихме страхотна работа през последните две седмици. Продължавам да поддържам страстта и любовта си към тениса. Ако през миналия сезон ми бяха казали, че ще стигна отново №1 в света и ще имам шанса за две титли от Големия шлем, нямаше да повярвам", каза Надал след двубоя с Дел Потро.

"Колкото до днешния мач, началото беше трудно. Излязох на корта с идеята да натискам бекхенда му, както и да променям ритъма, но понякога не намирах правилните моменти. Той удря топката много ниско и плоско, така че ми бе трудно да напипам точните мигове. Скоро обаче видях какво трябва да направя и вторият сет се оказа решаващ.

Промених напълно тактиката си, за да съм по-непредвидим и заиграх на много високо ниво. През последните дни тренирах много възможни комбинации от бекхенд. Хуан Мартин е невероятен, когато намери форхенда си, както и когато му дадеш повече време за реакция. Винаги опитвах да доминирам точката още от ретур, за да мога да го движа из корта и да го накарам да тича, за да отиграе бекхенда си, което малко по малко ми отваряше корта.

Играх много силно през последните няколко дни и успявам да достигна това по-високо ниво, което ми липсваше през първата седмица. Днес играх полуфинал и знаех, че или ще дам максимума, или си отивам вкъщи.

Сега ми предстои финал срещу Кевин Андерсън, който е един от най-трудните съперници, защото е много висок, притежава мощен сервис и играе най-добрия тенис в кариерата си. Той също мина през много контузии през последните години и е добър пример за младите, така че се радвам да го видя на финал в Големия шлем.“