Рафаел Надал спечели 50-ия си мач на Уимбълдън, след като надигра в двубой от втори кръг Ник Кириос с 6-3 3-6 7-6(5) 7-6(3) в най-очаквания дуел не само за деня, но и въобще за първата седмица в All England Club. Срещата на централния корт оправда всички очаквания за оспорван и напрегнат мач и имаше атмосфера, достойна за финал.

В общия баланс победителят вече води с 4-3 успеха, като за първи път спечели тайбрек срещу един от най-неудобните си съперници. След двубоя Матадора показа респект и изчака съперника си, за да може двамата заедно да напуснат корта.

Двукратният шампион трябваше да се справи с целия арсенал на съперника – от нестандартните сервиси отдолу до неочакваните действия на корта. В крайна сметка обаче направи необходимото, а в следващия кръг излиза срещу Жо-Вилфрид Цонга.

  • В мача Кириос изпълни втори сервис с 230 км/ч като по този начин се нареди на второ място в историята, откакто се отчита скоростта на началния удар, по този показател.

Матадора проби за 2-0 в първия сет, а до края на частта не предостави топка за рибрейк на съперника си. Същевременно поддържаше висок процент спечелени точки на първи и втори сервис и поведе – 6-3.

След подновяването на играта Кириос започна изпълнява ефективни подсечени сервиси по диагонала, като постепенно натрупа необходимата увереност и след като проби за 2-0, затвърди, печелейки подаването си от 15-40. В седмия гейм Надал върна брейка, но после загуби следващите две части – 3-6.

На почивката австрелиецът за пореден път влезе в разговор със съдията на стола, имайки претенции към лошо отсъждане. След всяко подобно избухване обаче изглеждаше все по-концентриран и мотивиран и несъмнено притесняваше съперника си. При 4-4 пък си спечели остър поглед от Матадора, след като умишлено пласира удар в него, докато испанецът е на мрежата.

Моментът бе ключов, защото след това шампионът от Ролан Гарос се разпали и спечели последвалия тайбрек по-късно в сета – 7-6(5).

В четвъртия сет Рафа показа на каква висота всъщност е извел играта си на трева. Той атакуваше често и форхенда на съперника и няколко пъти бе близо до това да го постави под огромно напрежение. Въпреки че Ник трябваше по-често да влиза в разигравания в подаванията си, не предостави брейкбол на испанеца.

Стигна се до 6-6 и нов тайбрек, който започна с грешка на Кириос. Впоследствие Надал поведе с 6-3 и имаше два начални удара, като още на първата точка приключи срещата – 7-6(3).