Рафаел Надал продължи със страхотните си изяви на корта. Световният номер 1 записа 16-а поредна победа и се класира за финала на тенис турнира в Шанхай. Матадора си осигури мач за титлата, след като се наложи със 7:5, 7:6(3) над Марин Чалич.

В спор за трофея испанският тенисист ще се изправи срещу победителя от срещата между Роджър Федерер и Хуан Мартин дел Потро.

Първият сет беше изключително оспорван и се реши само с един пробив. Той бе за Надал. който спечели подаване на хърватския си опонент при 5:5. Матадора веднага затвърди пробива и в крайна сметка взе частта със 7:5.

Вторият сет се разви още по-драматично. Световният номер 1 поведе с 3:1 след пробив във 3-ия гейм. Чилич обаче демонстрира характер и изравни за 3:3. В 9-ия гейм Надал стигна до нов пробив и сервираше за мача. Той поведе с 40:30, но изпусна преднината си и в крайна сметка загуби подаването си.

Всичко се реши в тайбрек, в който испанецът поведе 3-2 с минибрейк, но допусна такъв за 4-3. С два нови минипробива обаче дръпна 6-3, сервираше за победата и реализира първия мачбол – 7-6(3).