Рафаел Надал се класира на десетия си финал на "Ролан Гарос". Испанската легенда размаза австриеца Доминик Тийм с 6:3, 6:4, 6:0 в полуфинален мач. Това е 22-и финал за испанеца в турнири от Големия шлем, като досега той има 14 спечелени титли, последната от които на „Ролан Гарос” през 2014 година.

Двубоят между двамата се очакваше с огромен интерес, тъй като австриецът единствен победи Надал на червени кортове през сезона – на четвъртфиналите в Рим. Краля на клея обаче не остави никакви шансове на Тийм в Париж и нито за момент в който и да е от трите сета не изпусна инициативата. Надал не е загубил нито сет от началото на турнира.

В спор за трофея испанецът ще се изправи срещу Стан Вавринка. Швейцарецът се справи с Анди Мъри след 6:8 (6), 6:3, 5:7, 7:6 (3), 6:1 в драматичен мач, който продължи продължи повече от четири часа и половина. По този начин Вавринка взе реванш за загубата си от Мъри на полуфинала в Париж преди година.Швейцарският тенисист, трети в света и трети в схемата, ще има шанс да атакува втората си титла от Откритото първенство на Франция, след като триумфира в Париж през 2015 година.

Сблъсъкът за титлата между Краля на клея и Вавринка е в неделя от 16:00 часа българско време. Швейцарецът никога не е побеждавал Надал на „Ролан Гарос”, но пък има успех над него на финал в надпревара от Големия шлем – през 2014 година на Australian Open.

Вавринка е спечелил и трите си финала досега на турнири от Големия шлем, но Надал има 9 трофея от 9 участия на финал в Париж. Испанецът може да е първият в историята тенисист, който е ставал шампион 10 пъти в един турнир от Големия шлем.

СХЕМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ "РОЛАН ГАРОС" ПРИ МЪЖЕТЕ - ТУК 
СХЕМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ "РОЛАН ГАРОС" ПРИ ЖЕНИТЕ - ТУК