Цветана Пиронкова загуби с 3:6, 6:0, 4:6 от чехкинята Луцие Шафаржова в 1/4-финал на тенис турнира в Нотингам. Шафаржова е сред най-неудобните съпернички на Пиронкова и го доказа, измъквайки се от изключително тежка ситуация. Българката има само една победа от пет двубоя срещу чехкинята - през 2006 година и не успя да постигне втора, макар да направи уникален втори сет и да поведе в третия. 

ПЪРВИ СЕТ
Първият сет започна равностойно, а Пиронкова първа имаше възможност да пробив съперничката си при 2:1, но пропусна два брейк пойнта. Това явно й се отрази, тъй като българката загуби следващия гейм при свое подаване. Пиронкова бе близо до това да върне интригата в осмия гейм, но отново пропиля този път три гейм бола (5:3), за да допусне пробив на нула за крайното 3:6 в полза на Шафаржова в първия сет.

ВТОРИ СЕТ
Вторият сет премина изцяло под доминацията на Цветана Пиронкова и българката започна с пробивите от първия гейм. Шафаржова имаше една единствена да се измъкне от разгром в сета при 0:3, но пропусна брейк пойнт. Пиронкова довърши започнатото с пробив за 5:0 и след това взе подаването си за крайното 6:0.

ТРЕТИ СЕТ
Третият сет започна отлично за Пиронкова и тя отново проби съперничката си в първия гейм, след което затвърди пробива за 2:0. Шафаржова обаче успя да изравни за 2:2 и устоя на два брейкпойнтна на българката за 3:2 в своя полза. Чехкинята показа по-здрава психика и измъкна шестия гейм, макар да допусна изравняване след 40:0 в своя полза. Пиронкова не се отказа и направи пробив на нула за 3:4, след което изравни за 4:4, запазвайки интригата. Шафаржова обаче направи крачка към победата с 5:4, след което проби българката за 6:4.