Григор Димитров победи Давид Гофен със 7:5, 4:6, 6:3 и спечели историческа първа титла от финалния за годината турнир на ATP в английската столица Лондон. Срещата преодължи 2 часа и 30 минути и предложи уникално зрелище за всички фенове на тениса. Гришо дебютира в турнира, поздрави се с най-големия успех в кариерата си, печелейки една от най-ценните титли в тениса, спечели 1500 точки и ще завърши годината като №3 в света.

Димитров и Гофен се срещнаха за втори път в рамките на седмица. В груповата фаза българинът разби белгиеца с 6:0, 6:2, а днес записа общо пета победа срещу Гофен на ниво ATP, като нашето момче има само едно поражение срещу този съперник. Днешният сблъсък бе и повторениe на финала на турнира в София през февруари, когато Григор надделя със 7:5, 6:4.

В първия сет най-добрият български тенисист навакса изоставане от два пробива и с третия в своя полза успя да поведе в резултата. Гофен обаче изравни след само един пробив във втората част. Драмата бе пълна в заключителния трети сет, в който двамата трудно печелеха подаванията си, а в шестия гейм Гришо стигна до пробив и го затвърди, за да триумфира след това с титлата.

Трофеят е осми в кариерата на българина и четвърти за сезона. 

ПЪРВИ СЕТ
Финалът започна зле за Гришо, който допусна пробив още в първия гейм. Давид Гофен имаше две възможности да го направи и се възползва при втората, за да поведе в резултата. Димитров веднага отвърна на удара и проби първото подаване на Гофен. Българинът също като съперника си в първия гейм получи два шанса за пробив и при втората изравни резултата в сета, след като белгиецът прати топката в аут. В третия гейм Гофен поведе с 40-0 и имаше три брейкбола, реализирайки третия от тях за втория си пробив в сета. До този момент нито един от двамата не спечели подаването си. Едва в четвъртия гейм белгиецът успя да спечели на свой сервис и да затвърди втория си пробив. Димитров на свой ред също за първи път в мача взе свое подаване и намали изоставането си до 2:3, въпреки че геймът бе доста равностоен. Белгиецът веднага възстанови преднината си от два гейма, след като сравнително лесно взе шестия гейм на свой сервис. Гришо записа първия си ас в седмия гейм и го спечели доста бързо, за да остане в битката за спечелване на първия сет. Гофен направи двойна грешна на своето подаване в равностойния осми гейм и Димитров веднага се възползва, за да запише втори пробив и да изравни резултата. Гришо веднага затвърди пробива си и за първи път в мача поведе срещу белгиеца с 5:4. Гофен обаче доста бързо спечели своето подаване и изравни за 5:5. Българинът положи усилия в следващия гейм на свой сервис и успя да го спечели, за да се доближи до успеха в първия сет. В 12-ия гейм Димитров получи два сетбола, но Гофен успя да ги спаси, както и още два след това. Гришо обаче реализира петата си възможност и с третия пробив спечели първия сет със 7:5.

ВТОРИ СЕТ
Вторият сет стартира с бърз гейм в полза на Димитров, но Гофен веднага също взе своето подаване на нула и изравни за 1:1. Далеч по-равностоен бе третият гейм, който Гришо все пак успя да измъкне на свой сервис и отново да поведе в резултата. Белгиецът не загуби точка и при второто си подаване в сета, за да изравни резултата до 2:2. Българинът също взе своя сервис сравнително лесно и пак излезе напред с 3:2. Шестият гейм бе доста равностоен и Гришо бе близо до пробив, но след намеса на системата за повторение Гофен получи точка, а след това и спечели подаването си, изравнявайки резултата на 3:3. Белгиецът достигна до две точки за пробив в следващия гейм и успя да го постигне, повеждайки за първи път в този сет. След това Гофен затвърди пробива си и се доближи само на гейм от изравняване на резултата в двубоя. Димитров успя да вземе следващия равностоен гейм на свой сервис и да остане в битката за сета. Тя обаче приключи още при подаването на Гофен, който взе гейм на нула и спечели сета с 6:4. Така белгиецът изравни резултата в сблъсъка и го прати в решителна трета част.

ТРЕТИ СЕТ
Изключително равностоен гейм беляза старта на заключителния сет, като в началото Гофен получи две възможности за пробив, но Гришо ги спаси. След това на няколко пъти двамата стигаха до предимства и в крайна сметка Димитров успя да спечели доста трудно своето подаване, за да поведе в тази трета част. Драмата продължи с нов дълъг гейм на подаване на белгиеца. Григор имаше възможност за пробив, но я пропиля и след това Гофен със силен сервис успя да израви за 1:1. Българинът все пак взе по-бързо следващото си подаване и отново дръпна в резултата. Продължителен бе четвъртият гейм, в който Димитров изпусна шанс за пробив и белгиецът изравни за 2:2. Гришо спечели следващото свое подаване на нула и отново излезе с едни гърди напред в резултата - 3:2. В шестия гейм зрител от публиката изнерви и разконцентрира Гофен, който на няколко пъти спаси точка за пробив на българина, който в крайна сметка стигна до такъв и поведе с 4:2. Григор бързо затвърди пробива и се доближи само на гейм от спечелването на мечтания трофей. Димитров стигна до три мачбола на подаването на Гофен, който ги спаси и трите, а след това и спечели гейма, оставайки в мача при 5:3. В заключителния гейм Гришо стигно до два мачбола и триумфира при втория, след като белгиецът прати топката в мрежата.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ДАВИД ГОФЕН 7:5, 4:6, 6:3