Григор Димитров загуби с 4:6, 7:6, 3:6 от Рафаел Надал в 1/4-финал от тенис турнира в китайския град Шанхай. Българинът допусна едва два пробива в мача, но те се оказаха достатъчни за третото поражение на българина в третия му мач с испанеца през тази година.

Двубоят ще се запомни с изключителните разигравания и на двамата, в които обаче Димитров допусна повече грешки от световния номер 1. Това бе 11-и мач между Надал и Гришо, в които българинът има само един успех.

На 1/4-финалите Надал ще срещне Марин Чилич, победил Алберт Рамос-Виньолас по-рано днес с 6:3, 6:4. За Гришо пък предстои турнирът в Стокхолм на 16 октомври.

ПЪРВИ СЕТ
Първият сет премина равностойно с качествена игра и от двете страни на корта. И Надал, и Димитров на няколко пъти изправяха феновете на крака с невероятни отигравания. При 4:4 Надал поведе с 40:0 и макар Гришо да възстанови равенството, се стигна до първия пробив в мача. Надал взе следващия гейм и приключи сета с 6:4. 

ВТОРИ СЕТ
Вторият сет също започна гейм за гейм, като Надал предизвикваше грешки в играта на Гришо с премерени удари в близост до мрежата. При 2:2 Надал имаше възможност да осъществи втори пробив в мача, но Гришо отвърна с удар през гърба, а след това взе подаването си за 3:2. Испанецът изравни за 3:3 и продължи да тормози Гришо с безгрешната си игра, макар българинът да се измъкна за втори път от пробив за 4:3, след което Надал взе гейма на нула при собствен сервис. Димитров отвърна със същото и поведе с 5:4, атакувайки победа в сета при сервис на Надал. Испанецът обаче се измъкна и доведе сета до 5:5, след което последва тайбрек. Той не започна никак добре за българина и Надал му поведе с 3:0, след което продължи да поддържа аванса си до 4:4. Тогава Гришо показа характер и взе аванс, за да приключи тайбрека със 7:4.

ТРЕТИ СЕТ
Третият сет премина по познатия сценарий - гейм по гейм, като при 2:2 Гришо можеше да пробие съперника си, но не успя да се възползва от брейкпойнта си. При 3:2 в полза на Надал дойде най-слабият гейм на Димитров в мача. Българинът пращаше топката ту в аут, ту в мрежата, за да бъде пробит за 4:2, а съперникът му се възползва и го затвърди за 5:2. Гришо продължи да се бори и взе сервиса си за 5:3, но нямаше сили за обрат и загуби сета с 3:6.