Григор Димитров отпадна на полуфиналите на турнира от сериите Мастърс в Монте Карло. Българинът се изправи пред най-голямото предизвикателство в тениса - да победиш Рафал Надал на клей. Но не успя да го стори и загуби с 4:6, 1:6 за час и половина.

Григор се бори мъжки в първия сет, успя да стопи изоставане от 0:3, но в края допусна пробив, който му коства и загубата с 4:6. Българинът се срина през втората част, а световният номер 1 бе безмилостен и спечели сета с 6:1 за 31 минути.

Това бе 12-и мач между Григор Димитров и Рафаел Надал. Испанецът записа 11-и успех и четвърти на клей срещу хасковлията. На финала Матадора ще срещне победителя от двубоя между Александър Зверев и Кей Нишикори.


Рафаел Надал - Григор Димитров - 6:4, 6:1

Първи сет
Борбата за всяка точка е ожесточена. Надал поведе с 40-30 при своя сервиз, но Григор показа че ще се противопостави и спечели изключително разиграване. Все пак световният номер 1 успя да измъкне подаването си. Форхенд в аут при 30-30 постави в трудна ситуация Гришо в първия му сервис гейм. Стигна се до равенство, а Надал предизвика грешка на българина и с уинър по правата проби - 0:2.

Григор поведе 30-15 след великолепна къса, но опитът му да стигне до шанс за рибрейк с бекхенд по правата бе неуспешен. Матадора затвърди.

Димитров обаче успя да се вдигне и спечели подаването си на 15, а след това записа пробив, след като дръпна с 40-0 при сервиса на Надал. Испанецът бе близо до това да пробие отново, но хасковлията спаси брейкпойнта, а след това си спечели гейма - 3:3.

Испанецът спечели лесно подаването си, а след това бе близо пробив при подаването на Григор, но форхендът му се приземи от грешната страна на крайната линия. Димитров трябваше да мине през още два дюс и редица оспорвани точки, но в крайна сметка се спаси 9 минути след началото на гейма - 4:4.

Световният номер 1 отново нямаше проблеми със сервиса си и след геймна 15 поведе с 5:4. Рафа успя да стигне и до прибив, с който да затвори сета. Надал получи две възможности за брейк, първата бе спасена от Гришо, но при втората той нямаше шанс и сетът приключи - 6:4 за Надал.

Втори сет
Надал застана на сервис и дръпна с 40-15. Григор успя да стигне до дюс, но все пак класата и опита на испанеца си казаха думата. 
При своя сервис гейм Григор не успя да се справи с дълбокия ретур на съперника си и се изправи пред три брейкбола. Непредизвикана грешка оформи пробив на 0 и Надал е все по-близо до победата.

Испанецът взе отново своето подаване, а последва и безмилостен пробив на 0 - резултатът в сета вече е 4:0 за Надал. Нов успешен сервис гейм за Матадора и резултатът набъбна до 5:0. 

Димитров успя да спечели своя сервис, но това само направи загубата в сета по-почетна. Надал завърши срещата с успешен гейм на 0 и се класира за финала.